Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Libereckém kraji skončila lyžařská sezona. Poslední skiareál zavřel na Velikonoce

V krkonošském středisku v Harrachově se v pondělí lyžovalo naposledy. Letošní zimní sezona tak v Libereckém kraji skončila, ostatní střediska zastavila provoz už na začátku dubna. Provozovatelé jsou spokojeni. V minulosti se v Harrachově často lyžovalo až do května, zájem lyžařů ale klesá a hlavně ve všedních dnech už byla obsluha střediska v přesile. O velikonočním víkendu byla ale návštěva pěkná, hlavně v sobotu a v neděli, ale i v pondělí.

Přestože v pondělí na horách sněžilo, rozhodli se už sezonu ukončit. Lanovka na Čertovu horu na Velikonoce jezdila naposledy. "Potřebujeme to připravit na léto, protože na 1. máje už budeme zase vozit spoustu lidí, jak jsou prodloužené víkendy kolem 1. a 8. května," vysvětlil důvody ukončení provozu náčelník lanovky ve Sportovním areálu Harrachov Milan Goč. Lanovka podle něj před letní turistickou sezonou potřebuje revizi a to si vyžádá nějaký čas. Podmínky na sjezdovkách jsou přitom stále dobré, leží na nich 30 až 40 centimetrů sněhu. "Lidi už ale moc nejsou," dodal Goč.

S letošní sezonou jsou v Harrachově spokojeni, po dvou špatných zimách se konečně vydařila. "Jezdili jsme od 9. prosince do dneška, to je 130 dnů. Provoz v minulé zimní sezoně jsme začínali až 6. ledna a o rok dříve o Vánocích, a končilo se podobně jako letos nebo o něco dříve," řekl Goč. Dubnový provoz už navíc podle něj moc peněz nepřináší, je to hlavně pro lyžaře, kteří mají permanentky a chtějí si po jarních prázdninách v klidu zalyžovat.

Harrachov je tradičně posledním střediskem, které v Libereckém kraji zůstává v zimně v provozu. Kraj nabízí v zimní sezoně lyžařům více než sto kilometrů upravených sjezdových tratí zejména v Jizerských horách a západních Krkonoších a také kolem 300 kilometrů běžeckých tras. Letošní zimní sezona byla podle řady provozovatelů nejlepší za posledních sedm let. Peníze, které se podařilo vydělat, chtějí investovat do rozvoje areálů. V Harrachově plánují modernizaci hlavního přivaděče zasněžování, který začíná být poruchový, v Pasekách nad Jizerou chtějí postavit novou lanovku, na Benecku chystají rozšíření kapacity retenční nádrže.

Autoři | Foto Skiareál Harrachov

Štítky Liberecký kraj, Harrachov, Velikonoce, zima, lyžař, lanová dráha, Sportovní areál Harrachov a.s., jarní prázdniny, Čertova hora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji skončila lyžařská sezona. Poslední skiareál zavřel na Velikonoce  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.