Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Hvězdicová jízda se jede v okolí Görlitz. Tři z deseti značených tras startují v Libereckém kraji

Chcete poznat německý zemský okres Görlitz na kole? Ideální příležitost bude teď v sobotu na 16. ročníku Hvězdicové jízdy, jejímž cílem je městečko Hernnhut, kde vznikají slavné adventní hvězdy, které se objevují i na českých vánočních stromcích.

„Nejkratší trasa měří 18 kilometrů, nejdelší 100 kilometrů. Podél tras bylo zřízeno více jak 60 kontrolních stanovišť. Mnoho z nich nabízí občerstvení, některá připravila i zábavný program,“ říká mluvčí krajského úřadu Markéta Dědková.

Tras je celkem deset a tři z nich začínají na území Libereckého kraje. Vydat do Hernnhutu se tak můžete z Liberce, Frýdlantu a Nového Boru.

Cyklisté a návštěvníci se mohou v Herrnhutu těšit na spoustu zážitků. V areálu je připraven pestrý zábavný program s hudbou - Herrnhutský dechový orchestr (Herrnhuter Bläserchor), soubor Regionální hudební školy Trojzemí (Ensemble der Kreismusikschule Dreiländereck) a žitavská bubenická skupina Balumuna. Vrcholem programu bude profesionální bikeshow mistra světa Marca Hösela.

„Kdo by se chtěl podívat na výrobu herrnhutských hvězd, může se zúčastnit prohlídky výroby, které proběhnou v půlhodinových intervalech. V předem stanovených časech tyto prohlídky proběhnou také v českém jazyce,“ dodává mluvčí.

V městečku je ale i řada dalších zajímavostí. „Kromě manufaktury na výrobu herrnhutských hvězd, která slaví 120. výročí, náš cíl nabízí řadu pamětihodností, zajímavá zařízení a moderní podniky,“ říká organizátorka Maja Daniel-Rublack z Entwicklungsgesellschaft Niederschlesische Oberlausitz mbH s tím, že všichni návštěvníci objeví během dne otevřených dveří, který současně proběhne, mnoho zajímavého.

Hosté mohou svá kola odstavit na parkovištích vyhrazených pro kola a projet se obcí kočárem.

Mapku s vyznačenými trasami a účastnické průkazy, leták ke dni otevřených dveří a program v areálu, dále pak i GPX-tracks všech tras najdete na www.sternradfahrt.de a www.herrnhut.de.

Autoři | Foto Krajský úřad

Štítky Zhořelec, Liberecký kraj, Liberec, Frýdlant, Nový Bor, Herrnhut

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hvězdicová jízda se jede v okolí Görlitz. Tři z deseti značených tras startují v Libereckém kraji  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.