Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Jilemnice modernizuje biatlonový areál, financování je ohroženo

Jilemnice modernizuje od jara biatlonový areál Hraběnka. Financování projektu za 65 milionů korun je ale nejisté, město na něj získalo 20 milionů z programu ministerstva školství. Investiční program ale před dvěma týdny ministryně Kateřina Valachová (ČSSD) zrušila kvůli podezření ze zneužití. O sportovních dotacích se podle policie její náměstkyně Simona Kratochvílová domlouvala s předsedou Fotbalové asociace ČR Miroslavem Peltou. Oba jsou ve vazbě. Radnice o osudu dotace informace nemá.

"Zatím nemáme žádné jiné zprávy z ministerstva než to, co jsme si přečetli v médiích, stavba normálně pokračuje a my se snažíme doplnit všechny materiály, které po nás ministerstvo požadovalo. Máme podepsané smlouvy a pokračujeme ve stavbě," řekla starostka Jana Čechová (SNK). Akce podle Čechové začala loni v prosinci předáním staveniště, i když samotné práce odstartovaly až v dubnu. "Klimatické podmínky nebyly takové, aby se dalo začít už v zimě. V současné době má stavba asi čtyřtýdenní skluz," dodala. Hotovo by podle ní mělo být do zimy.

Lyžařské a běžecké tratě na Hraběnce v Jilemnici začaly vznikat v roce 1945, do současného stavu byly přebudovány v letech 1960 - 1965. V roce 1976 byla slavnostně otevřena asfaltová dráha pro kolečkové lyže. Stav komunikace je ale velmi špatný, důvodem je stáří, ale i pohyb těžké zemědělské a lesní techniky. Proto byla už v roce 2004 vypracována první studie její obnovy. V roce 2012 byla zpracována nová studie, která počítala s rozvojem celého areálu. Sloužit by měl nejen biatlonistům či lyžařům, ale i veřejnosti a také studentům zdejšího sportovního gymnázia.

"Pro nás je to klíčové sportoviště ve spojení s gymnáziem, protože odsud z Jilemnice je spousta našich úspěšných reprezentantů jako Zdeněk Vítek, Jaroslav Soukup, Veronika Vítková a spoustu talentů tam máme i do budoucna. Infrastruktura tomu ale vůbec neodpovídala," řekl předseda Českého svazu biatlonu Jiří Hamza. Svaz podle něj dal jilemnickému areálu investiční prioritu pro rok 2017. "Věřím, že se s nástupem nového vedení na ministerstvu projekty přehodnotí a snad se všechno vyřeší ku prospěchu Jilemnice, aby nebyly nutné další peníze z kraje, města nebo od nás. Jak jsou zastavené dotace, i pro nás je teď poměrně těžká doba," dodal.

V areálu by měla do zimy vzniknout nová střelnice s 20 stavy pro biatlon a necelé tři kilometry zpevněných tratí, obnoveno bude i zázemí. Na financování projektu se podílí i Liberecký kraj, zastupitelstvo už v roce 2015 schválilo na projekt patnáctimilionovou dotaci. "Vzhledem k nejasnostem kolem financování je kraj připraven pomoci městu se spolufinancováním i předfinancováním projektu a vším, co bude potřeba. Sportovní gymnázium v Jilemnici dlouhodobě bez toho areálu fungovat nemůže. Projekt se musí dokončit, protože je rozestavěný," řekl hejtman Martin Půta (STAN). Kraj je podle něj připraven přidat na projekt dalších deset milionů korun.

Autoři

Štítky Jilemnice, projekt, dotace, Kateřina Valachová, Miroslav Pelta, Simona Kratochvílová, Fotbalová asociace České republiky, ČSSD, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Jana Čechová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jilemnice modernizuje biatlonový areál, financování je ohroženo  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.