Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Střelci z Libereckého kraje vystříleli na Olympiádě mládeže dvě stříbrné a bronzovou medaili

Na olympiádu dětí a mládeže byli jako reprezentanti Libereckého kraje nominováni v disciplíně vzduchová puška kategorie dívky Karolína Brabcová, kategorie chlapci Radek Mikulčík, v disciplíně vzduchová pistole kategorie dívky Veronika Hrubešová a v kategorii chlapci Jindřich Plíšek.

„U Radka se dalo předpokládat, že by mohl zabodovat, protože v reprezentačním žebříčku juniorů byli z účastníků olympiády před ním jen dva střelci," řekla Romana Mikulčíková z SSK Liberec. 

V základním závodě Radek s přehledem vyhrál (407,0 bodů), další střelci byli o 3 a více bodů zpět. Ve finále, kam postupuje 8 nejlepších, Radek potvrzoval svůj výkon ze základního závodu a dlouho se slušným náskokem vedl. V závěru však finálovou atmosféru (potlesk a povzbuzování diváků) nezvládl a náskok ztrácel. Ale ještě v poslední finálové ráně stačilo střelit 10,0 a byl by vítězem. Střelil však 9,9, a Morávek z Dukly Plzeň naopak vysokou ránu 10,6. Radek tak nakonec skončil druhý o jednu jedinou desetinu bodu. Nicméně, jako umístění v dané konkurenci, kdy mezi startujícími dorostenci bylo několik střelců z prvních deseti nejlepších juniorů v ČR, bylo velmi dobré.

Kája v závodě dorostenek s obrovskou převahou vyhrála základní závod výborným výsledkem 414,3 bodu, ale ve finále se jí nedařilo a skončila až na 7. místě.

Silná dvojice

Druhý den se střílela soutěž v mixu, kde Radek s Karolínou vytvořili silnou dvojici. Semifinálové a finálové souboje jsou pro střelce mimořádně psychicky náročné, tak se daly očekávat i divácky zajímavé zvraty v průběhu celé soutěže, kdy proti sobě střílí závodníci v osobních soubojích.

Nejdříve se střílely kvalifikace. První vyhrál Liberecký kraj, druzí skončili víceméně podle očekávání středočeši. Ve druhé kvalifikaci se očekával boj mezi výše uvedenými kraji. Nakonec však zvítězil moravskoslezský kraj. Čtyři nejlepší družstva z každé kvalifikace šla do semifinále. „Ve druhém semifinále střelci našeho kraje potvrdili svoji výkonnost a vyhráli přesvědčivě s 240,7 bodu před středočechy (234,7 bodu), třetí byl Pardubický kraj a poslední kraj Zlínský," doplnila Mikulčíková.

Ve finále o první místo si to rozdali Liberecký kraj a střelci z Plzně. K vidění tu byli opravdu nejlepší střelci, kteří jsou v ČR v kategorii dorostu, kromě střelců, kteří odjeli reprezentovat na mistrovství světa juniorů, které se bohužel střílí ve stejném termínu, jako česká olympiáda mládeže. Finále je bez nástřelu, poměrně krátké a psychicky náročné. Naši prohrávali 1:0, vedli 3:1, ale závěr patřil střelcům z Plzně, kteří nakonec vyhráli 5:3. „Radek tak do klubu přivezl z olympiády druhou stříbrnou medaili."

Bronz z poslední soutěže

Poslední střeleckou soutěží na olympiádě mládeže byla soutěž v mixu ve vzduchové pistoli. Dvojice Libereckého kraje Veronika Hrubešová s Jindrou Plíškem rozhodně nebyla po soutěži jednotlivců počítaná mezi favority soutěže. „Opět se ukázalo, že ve sportu je možné všechno a nakonec naši podceňovaní pistoláři mohli skončit s minimálně stříbrnou medailí. Jen díky podvodu soupeřů ze semifinále nakonec bojovali „pouze“ o bronz," řekla Mikulčíková.

Soutěž začala kvalifikací. Stříleli ve 2. kvalifikaci a z 6 družstev skončili na 3. místě za Ústím a Hradcem Králové se 430 body. Za sebou nechali určitě kvalitní týmy z oblastí, kde má pistole větší tradici – Prahu, Střední Čechy a Pardubický kraj. „Naše dvojice se dokázala vzájemně podporovat. Když se nedařilo Verče, zabral Jindra a v rozhodujících soubojích střílela dobře i Verča. Ve 2. semifinále naši bojovali a postup do finále o první místo jim unikl jen „díky“ nesportovnímu chování jejich soupeřů, kde došlo ke špatnému spuštění a střele mimo elektronický terč, což je samozřejmě nula." 

Na libereckou dvojici tak zbyl souboj o 3. místo proti Jižní Moravě. Jihomoravané byli v tomto souboji velkými favority, stačilo porovnat nástřely obou družstev z kvalifikace a semifinále. „Naši ale stříleli výborně, bylo to napínavé (0:1, 4:1, 5:4!) a nakonec jsme slavili nečekaný bronz."

Autoři | Foto SSK Liberec

Štítky Olympiáda mládeže, SSK Liberec, olympijské hry, Liberecký kraj, bronzová medaile, soutěž, kvalifikace, Plzeň, Sportovně střelecký klub Liberec, Česko, Pardubický kraj, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Střelci z Libereckého kraje vystříleli na Olympiádě mládeže dvě stříbrné a bronzovou medaili  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.