Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ultramaratonec Kujan znovu běží pro vozíčkáře: 350 km odkázán jen sám na sebe

René Kujan poběží 350 km bez jídla a pití, aby získal podporu pro vozíčkáře. Lidé se mohou připojit se svou vlastní výzvou a pomoci vozíčkářům poprat se s tou jejich – vrátit se po úraze samostatně do života. Startuje kampaň To dáááš.

V České republice ochrne po úraze nebo jiném poranění míchy každý rok 170 lidí, a musí se trvale pohybovat na vozíku. Ultramaratonec René Kujan usiluje o zdolání dalšího běžeckého rekordu, kterým podpoří projekt Startovací a podporované bydlení pro vozíčkáře s poraněním míchy, kteří jsou krátce po úraze. Projekt České asociace paraplegiků pomáhá vozíčkářům v zásadním životním okamžiku postavit se osudu a zvládnout život s hendikepem. Smyslem kampaně To dáááš je zajistit roční provoz bytů a souvisejících služeb částkou 600 000 Kč. Cílem je vybrat 300 000 Kč. Generální partner, skupina ČSOB, každou vybranou korunu až do výše 300 tisíc zdvojnásobí.

To Dáááš

Od 11. 8. do 24. 9. si každý může vybrat libovolnou osobní výzvu, kterou se pokusí splnit, a úspěch oslaví, nebo neúspěch zahojí tím, že přispěje na projekt Startovací a podporované bydlení. Vítané je sdílení výzvy s přáteli, kteří pomohou držením palců nebo se připojí vlastní výzvou. Podpora je samozřejmě možná i bez plnění výzvy. Dárci mohou přispívat online (převodem na účet nebo kartou) na www.darujspravne.cz/to-daaas, kde najdou také podrobnosti sbírkové kampaně.

Projekt vyvrcholí výzvou Reného Kujana, který se od 9. do 16. září vydá na svou běžeckou pouť.  „Poběžím trasu dlouhou 350 km od pramene Vltavy k prameni Labe. Osmidenní cestu zdolám jen s vybavením, které poberu s sebou. Jíst a pít mohu jen to, co si po cestě najdu nebo ulovím,“ vysvětluje Kujan. Pokud běh dokončí, bude zapsán do České knihy rekordů. Maratonce na dobu projektu pojistila ČSOB Pojišťovna na celkovou výši 1 000 000 korun.

„Na šumavské Kvildě chystáme u příležitosti Reného startu 9. 9. od 11 hodin program pro rodiny. Děti i dospělí se také mohou k Renému připojit a absolvovat s ním dvoukilometrový běh na Jezerní slať nebo trasu dlouhou 4 km na Horskou Kvildu, kde budou pro běžce připraveny odměny,“ zve na setkání Jitka Švejcarová, specialistka společenské odpovědnosti z ČSOB, která celý projekt zaštítila.

Startovací a podporované bydlení

Česká asociace paraplegiků - CZEPA provozuje 5 startovacích bytů. Jsou určeny pro vozíčkáře, kteří jsou krátce po úraze, ještě nemají vyřešené vlastní bydlení, ale chtějí žít od začátku aktivně a samostatně. Zázemí v dalším podporovaném bytě nachází vozíčkáři s postižením i horních končetin, kteří se v něm učí žít samostatně bez závislosti na svých blízkých a zařízeních nemocničního tipu.

„Vozíčkáři se shodují, že nejtěžší je období po návratu z nemocnice. Navíc možnost být od začátku co nejsamostatnější je zásadní pro to, jak se s postižením vyrovnají. Startovací a podporované bydlení pomáhá v klíčovém okamžiku, kdy se vozíčkáři musí přizpůsobit zcela nové životní situaci,“ popisuje projekt, na jehož podporu je výtěžek určen, Alena Jančíková, ředitelka CZEPA a dodává: „Během pobytu s vozíčkáři systematicky pracují odborníci, sociální pracovnice a spinální specialistka. Pomáhají jim připravit si vše na návrat do domácího prostředí, podporují je při návratu k aktivnímu životu, ke studiu nebo do zaměstnání. Vybrané finanční prostředky použijeme právě na tyto odborné služby a na dovybavení a správu bytů.“

René Kujan

Ultramaratonec René Kujan sám prodělal úraz s poraněním páteře, naštěstí bez trvalých následků. Od doby, kdy se po úraze vrátil k běhu, spojuje své sportovní výkony s podporou vozíčkářů. Má za sebou řadu unikátních výzev a je držitelem několika rekordů.

Tisková zpráva

Štítky René Kujan, projekt, Česko, bydlení, Československá obchodní banka, Česká asociace paraplegiků, Alena Jančíková, Muzeum rekordů a kuriozit, ČSOB Pojišťovna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ultramaratonec Kujan znovu běží pro vozíčkáře: 350 km odkázán jen sám na sebe  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.