Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na Tanvaldském Špičáku v Jizerských horách mají nový bikepark

V Jizerských horách vznikl nový bikepark za 2,2 milionu korun. Dvě trasy různých obtížností vedou po lesních cestách dolů z vrcholu Tanvaldského Špičáku, který je ve výšce 831 metrů nad mořem. Pro veřejnost se bikepark otevřel v sobotu. Trasy vybudovaly Lesy ČR ve spolupráci s okolními městy a místním sdružením cestovního ruchu.

Cyklisté mají od soboty k dispozici 6,2 kilometru jednosměrných, až metr širokých, lesních stezek s přírodním povrchem. "Vybudovali jsme dvě trasy s barevným označením, které odpovídá tradiční náročnosti jako u sjezdovek," řekl krajský ředitel Lesů ČR z Liberce Ludvík Řičář. Téměř čtyřkilometrová modrá trasa má průměrný podélný sklon 4,5 procenta. Obtížnější červená trasa je dlouhá dva a půl kilometru a klesá v podélném sklonu 7,3 procenta.

Jízdu z vrcholu kopce, kam bude cyklisty vyvážet lanovka, tak budou schopné zvládnout i děti. "Jeden sjezdařský bikepark už je na druhé straně kopce. To je ale těžký adrenalin, tady se to dá sjet i na běžném kole," uvedl Pavel Bažant za Sdružení cestovního ruchu Jizerské hory, které bude bikepark provozovat. Nejbližší vhodná sjezdařská trať pro průměrné cyklisty byla podle něj dosud na Ještědu v Liberci, kde jsou čtyři tratě různé obtížnosti.

Pro Lesy ČR to není první projekt v Jizerských horách zaměřený na cyklisty. Podílely se také na vybudování singltreku pod Smrkem u česko-polské hranice na Liberecku. První lesní stezky si na singltreku mohli cyklisté vyzkoušet v roce 2009. Dnes je na česko-polském pomezí díky evropským dotacím zhruba 70 kilometrů stezek se čtyřmi stupni obtížnosti. Vybudování areálu stálo víc než 30 milionů korun, bezmála 11 miliony korun přispěly Lesy ČR.

Autoři | Foto Lesy ČR

Štítky Tanvald, Tanvaldský Špičák, kolo, bikepark, cyklistika, Jizerské hory, Lesy České republiky, cyklista, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Tanvaldském Špičáku v Jizerských horách mají nový bikepark  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.