Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Biatlonisté mají v Jablonci nového pomocníka, pás na kolečkové lyže

Na obrazovce může běžet třeba budoucí olympijský okruh a přitom je Ondřej Moravec stále doma v Čechách. Nejen biatlonisté mají nově možnost využívat speciální široký pás pro jízdu na kolečkových lyžích. V Jablonci nad Nisou instaloval letos obří jeřáb v budově Olympu - Centra sportu ministerstva vnitra speciální 'létající koberec', jak pásu hned biatlonisté začali říkat. A trojnásobný olympijský medailista si jeho výhody okamžitě okusil.

„Měl jsem z toho trošku strach, ale není to až tak úplně hrozný. Úplně přirozený to není, ale přínos je obrovský. Je unikátní, co ten pás umí. Škoda, že jsme to neměli dřív. Dá se simulovat jakákoli trať a ať už to budeme my, cyklisti nebo běžci, tak to je určitě jenom dobře pro sport a může to výrazně pomoct," řekl Ondřej Moravec.

Pokud si závodníci nahrají reálný okruh na kameru, můžou si podmínky nasimulovat na pásu. A přitom ještě na velkoplošné obrazovce vidět reálný obraz místa, kterým projíždějí. Třeba tratí v Pchjongčchangu, kde bude v únoru olympiáda.

„Je to krok dopředu. Není to o náhradě sněhu, ale o pilování techniky. Můžete sportovci věnovat výzkumnou část, protože ho máte před sebou a můžete sledovat z pohledu biochemie i biomechaniky," řekl šéftrenér Ondřej Rybář.

Pás se dá naklánět a vytvořit svah se stoupáním až 25 procent, ale je na něm možno svištět i z kopce. Jezdec si navíc připadá skoro jako batole učící se chodit, na zádech má totiž bezpečnostní lano, které při pádu pás vypne. „V Soči jsme dokázali vykřesat z minima maximum a za ty tři roky se podmínky zlepšily. Málokterý sport může říct, že má do infrastruktury tolik investováno, za což děkuju," řekl předseda biatlonistů Jiří Hamza při slavnostním otevření. „Biatlon se rozvíjí mílovými kroky a zužitkováváme úspěchy závodníků a trenérů."

Na pásu, dovezeném z Německa a unikátním šířkou, se dá jezdit na kolečkových lyžích, ale i na kolech a samozřejmě na něm lze i normálně běhat.

Autoři | Foto

Štítky Trenažér, biatlon, biatlonista, lyže, Jablonec nad Nisou, olympijské hry, sport, Ondřej Moravec, Česko, Ondřej Rybář, Jiří Hamza, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Biatlonisté mají v Jablonci nového pomocníka, pás na kolečkové lyže  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.