Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jilemnice chce zrekonstruovat biatlonový areál Hraběnka

V Jilemnici na Semilsku chtějí už v příštím roce zrekonstruovat biatlonový areál Hraběnka. Projekt za zhruba 73 milionů korun je rozdělen do tří etap, na jeho financování chce město získat dotaci z ministerstva školství, 15 milionů schválil na projekt Liberecký kraj, příspěvek slíbil i biatlonový svaz. Z programu na podporu sportu ministerstva školství může město získat nejvýše 20 milionů korun, zbytek nákladů tak bude muset uhradit ze svého.

Lyžařské a běžecké tratě na Hraběnce v Jilemnici začaly vznikat v roce 1945, do současného stavu byly přebudovány v letech 1960 - 1965. V roce 1976 byla slavnostně otevřena asfaltová dráha pro kolečkové lyže. Stav komunikace je velmi špatný, důvodem je stáří, ale i pohyb těžké zemědělské a lesní techniky. Proto byla už v roce 2004 vypracována první studie její obnovy. V roce 2012 byla zpracována nová studie, která počítá s rozvojem celého areálu. Sloužit by měl nejen biatlonistům či lyžařům, ale i veřejnosti a také studentům zdejšího sportovního gymnázia.

Jilemnické zastupitelstvo schválilo záměr už před dvěma lety. Podmínkou bylo vícezdrojové financování. Liberecký kraj se rozhodl projekt podpořit mimo jiné i proto, že má v Jilemnici gymnázium. "Navíc sportovní gymnázium zaměřené na běžecké lyžování a biatlon, a protože jde o sporty, které jsou v Libereckém kraji doma, tak bez areálu, ve kterém se dají provozovat, by gymnázium určitě nemohlo dlouhodobě fungovat," řekl hejtman Martin Půta (STAN). Krajské zastupitelstvo už v červnu schválilo pětimilionový příspěvek na projekt, dalších deset milionů je připraveno v návrhu rozpočtu na příští rok.

Revitalizace areálu je rozdělena do tří etap. V první etapě, která podle odhadů přijde na 53 milionů, by měla vzniknout nová střelnice s 20 stavy pro biatlon a necelé tři kilometry zpevněných tratí, obnovy by se mohlo dočkat i zázemí, přibude parkoviště. Projekt počítá i s výstavbou několika budov za dalších 12 milionů korun. Většina toho by podle Vinkláře měla být hotova do konce příštího roku. Do budoucna se počítá také se zasněžováním, dalšími drahami nebo osvětlením základního okruhu.

Autoři

Štítky Jilemnice, projekt, Liberecký kraj, okres Semily, Martin Půta, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jilemnice chce zrekonstruovat biatlonový areál Hraběnka  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.