Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Dobrá zpráva pro běžkaře. Bedřichov by mohl mít za rok nový zasněžovací systém na stadionu

Bedřichov chystá na příští rok modernizaci zasněžování stadionu pro běžkaře. Realizace projektu za zhruba 12 milionů korun je ale závislá na získání státní dotace. Modernizace by měla umožnit zasněžit celý stadion do týdne, při optimálních podmínkách do dvou dnů.

Běžkaři by tam tak mohli mít i při nepřízni počasí dvoukilometrové kolečko, dětský okruh dlouhý 300 metrů a cvičnou plochu. Zároveň by bylo možné sníh odvážet na místa Jizerské magistrály, kde je ho nedostatek.

"Na stadionu bychom měli osm míst k zasněžování, obsluhovala by je čtyři děla," uvedl starosta obce Petr Holub (Bedřichov - náš domov). Víc děl s ohledem na odběr vody mít nemohou. V současnosti nemá Bedřichov ani jedno vlastní dělo, tři si půjčuje. Jedno dělo stojí podle starosty milion, obec na ně nemá peníze.

Liberecký kraj investici považuje za potřebnou a slíbil, že pomůže. "Bedřichov je jedním z nejfrekventovanějších nástupních míst na Jizerskou magistrálu a z pohledu cestovního ruchu má nadregionální význam," vysvětlil hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Podíl kraje by měl být pět milionů korun. Radní s tím souhlasí, rozhodovat ale bude zastupitelstvo.

Obec může ze svého rozpočtu dát milion, zbylých šest milionů chce od ministerstva školství. O tom by podle starosty mělo být jasno v únoru příštího roku. Dostane-li Bedřichov dotaci, počítá s tím, že stadion zmodernizuje příští rok na podzim. "Když se dotaci nepodaří získat, zkusíme se domluvit s krajem, že bychom modernizaci provedli alespoň částečně," dodal Holub.

Původně chtěli uměle zasněžovat i zhruba 2,5 kilometru dlouhou nástupní trasu na magistrálu z Bedřichova na Novou louku. Proti tomu se ale podle starosty postavily Lesy ČR.

Bedřichov letos před začátkem zimní sezony vylepšil parkovací a navigační systém. Návštěvníkům jizerskohorského střediska umožňuje zaplatit parkování bezkontaktně čipovou kartou, navigační systém je navíc upozorňuje na volná parkoviště. Ani jedno dosud v tomto lyžařském středisku nebylo.

Autoři | Foto UKO

Štítky Bedřichov, běh na lyžích, Petr Holub, Jizerská magistrála, Martin Půta, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Starostové pro Liberecký kraj, Lesy České republiky, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrá zpráva pro běžkaře. Bedřichov by mohl mít za rok nový zasněžovací systém na stadionu  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.