Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Mistrovství ČR v karate: Gryf veze 10 medailí, Matěj Říha je mistrem republiky

Jeden mistrovský titul, jedno stříbro a 8 bronzů si přivezli závodníci libereckého karatistického oddílu Gryf z víkendového Mistrovství ČR v Praze. Mistrem republiky v kategorii juniorů se stal Matěj Říha, který teď čeká, zda obdrží nominaci na mistrovství Evropy.

Na mistrovství republiky, které se tentokrát konalo v Praze, se z Gryfu nominovalo 20 závodníků. V sobotu se jako první představili kataři Lenka Bourová a Matěj Říha. Lenka Bourová, přestože byla po nemoci, vybojovala v kategorii masters žen 3. místo.

U Matěje byla očekávání velká, a to hlavně z důvodu nominace na ME mládeže. Říhovi se nakonec podařilo jeho největšího soupeře, s nímž právě o nominaci bojuje, ve finále porazit, a získal tak titul mistra ČR. „Z výkonu Matěje jsme měli ohromnou radost, povedlo se mu zúročit veškerou tvrdou přípravu, kterou absolvoval,“ raduje se trenérka a předsedkyně oddílu Tereza Reyneltová. „Matěj dřel, měl tréninky dvakrát denně a titul si zkrátka bez mrknutí oka ‚vzal‘.“ Svůj výkon zpečetil v kategorii seniorů, kde se mu podařilo v silné konkurenci vybojovat ještě bronzovou medaili. K individuálním medailím nakonec přidal ještě jednu zlatou, a to společně se svými kolegy z SCM v kategorii kata týmů juniorů.

Filip Dittrich skončil stříbrný

Po úspěšném startu pokračovala soutěž v disciplíně kumite (sportovní zápas), kde Gryf sbíral hned tři medaile. Po eliminačních kolech se do večerního finále probojoval v nejlehčí mužské váze Filip Dittrich. „Ten sice na zlato nedosáhl, takže skončil druhý, přesto jeho finálový duel s Markem Pohankou přinesl dramatický zápas se spoustou bodů, který byl atraktivní pro všechny diváky,“ hodnotí trenér Martin Rethy. Bronzové medaile získali Vojtěch Boura a Vojtěch Boháč, když Boura o postup do finále prohrál pouze o jediný praporek. Těsně pod stupni vítězů zůstal Vladimir Kornijenko.

Bronzové medaile v kumite

Do nedělních bojů nastoupili jak zkušení dorostenci a žáci, tak mladí závodníci v žákovských kategoriích, pro které to bylo vůbec první mistrovství ČR. Nejmladší závodníci Gryfu sice medaile nezískali, ale někteří k nim neměli vůbec daleko. Kata tým ve složení David Vedral, Ondřej Filip a Filip Flajšinger prohrál v přímém boji o bronzovou medaili, druhý kata tým ve složení Marek Boura, Jakub Mikule a Marek Frinta skončil na 7. místě. Bodované 7. místo pak ještě přidali Ondřej Filip v kata a Marek Frinta a Jakub Mikule v kumite. „Naši nejmladší se v silné konkurenci rozhodně neztratili, dali do boje všechno a já doufám, že příští rok se alespoň někomu z nich podaří na medaili sáhnout,“ věří svým svěřencům trenér Lukáš Honzík.

Zkušenější závodníci se již o medaile poprali. Třetí místa si do Liberce odvezli bratři František a Václav Chudobovi a Matěj Štěpán. V kategorii kumite týmů se klukům ve složení Matěj Štěpán, František Chudoba, Lukáš Cyprián + Michal Lysko (jako náhradník) podařilo získat také bronzovou medaili. Na bodovaných místech skončili Michal Lysko a Michael Bartoš (5. místo) a Matěj Zuzánek (7. místo). „Bohužel přes eliminační kola se nedostal mladší z bratrů Dittrichů, Tomáš, a pro nás také jeden z největších favoritů na zisk titulu Lukáš Cyprián, kterému soutěž absolutně nevyšla,“ doplňuje Honzík.

Mistrovstvím ČR završil Gryf celou sezónu 2016. „Závodníci teď odpočívají a užívají si zábavný program jako kino, laser game, motokáry apod. My trenéři si musíme vše vyhodnotit a být stoprocentně připraveni v lednu na začátek sezóny nové. S výsledky na mistrovství jsme spokojeni, dobrá práce celého týmu nás posunula zase o kousek dál a věříme, že naše cíle se na další rok zase o trochu zvýší,“ uzavírá Tereza Reyneltová.

Gryf na MČR v kostce

Mistrovství ČR žáků, dorostenců, juniorů, U21, seniorů a masters
Praha, Podvinný mlýn
3.–4. 12. 2016

20 závodníků z Gryfu v individuálních kategoriích
3 týmy – 2x kata tým žáci, kumite tým dorostenci
Celkem 10 medailí

Výsledky

1. místo
Matěj Říha, kata junioři

2. místo
Filip Dittrich, kumite senioři -60 kg

3. místo
Vojtěch Boura, kumite junioři -68 kg
Vojtěch Boháč, kumite junioři -61 kg
Lenka Bourová, kata masters
Matěj Říha, kata senioři
Matěj Štěpán, kumite dorostenci -57 kg
František Chudoba, kumite dorostenci -70 kg
Václav Chudoba, kumite st. žáci -60 kg
Kumite tým dorostenci – Lukáš Cyprián, Matěj Štěpán, František Chudoba

Autoři | Foto GRYF Liberec

Štítky Česko, bronzová medaile, Praha, Evropa, František Chudoba, finále, trenér, Vojtěch Boháč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mistrovství ČR v karate:  Gryf veze 10 medailí, Matěj Říha je mistrem republiky  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.