Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zimní střediska zažila rekordní víkend

Zimní střediska v Libereckém kraji zažila rekordní víkend. Slunečné počasí vylákalo na sjezdovky a do běžeckých stop v západních Krkonoších a Jizerských horách tisíce lidí. Parkoviště byla plná. Podmínky na horách jsou podle provozovatelů ideální, ve střediscích je i přes metr sněhu, k dispozici je bezmála sto kilometrů upravených sjezdových tratí. Pro běžkaře jsou připraveny desítky kilometrů stop nejen v horách.

70 centimetrů sněhu na Ještědu

Do Sportovního areálu Ještěd vyrazilo o víkendu bezmála 7000 lyžařů. "Co jsem tady, tak takový víkend nepamatuju. Celý areál je v provozu, o víkendu jsme pustili i Staré Pláně," řekl vedoucí střediska Jan Svatoš. Jako velmi úspěšný projekt se podle něj ukázala sáňkařská dráha, kterou o víkendu každý den upravují. "Tam nám jede denně takových 300 lidí, možná i víc," poznamenal. Na Ještědu je až 70 centimetrů sněhu, mrazivého počasí se ale využívá k výrobě dalších zásob technického sněhu.

Návštěvnost v Rokytnici se vyrovnala dnům před Silvestrem

Také v oblíbeném krkonošském areálu v Rokytnici nad Jizerou měli o víkendu nabito. "Návštěvnost se vyrovnala dnům před Silvestrem," řekl ředitel Spartaku Rokytnice Michal Kopecký. V Rokytnici leží místy i přes metr sněhu, přesto využívají provozovatelé mrazivého počasí k dalšímu dosněžování. "Děláme kritická místa a místa, kde sníh na jaře taje jako první," řekl Kopecký. Dopoledne vyjeli ve středisku upravit i zhruba 50 kilometrů běžeckých tras kolem Rokytnice. "Jezdíme to upravovat tak dvakrát třikrát týdně," dodal ředitel.

Největší středisko na Špičáku provázela smůla

Rušný víkend zažily i jizerskohorské areály na Tanvaldském Špičáku, Severáku v Hraběticích a Maliníku v Bedřichově, které provozuje společnost SKI Bižu. "Návštěvnost byla obrovská," řekl ředitel společnosti Pavel Bažant. Největší středisko na Špičáku ale provázela smůla. V sobotu dopoledne se kvůli závadě zastavila sedačková lanovka a lyžaři museli vystačit jen s vleky. "Praskla spojka, jeli jsme pro ni až do Wolfurtu, dnes už od rána lanovka znovu jela," řekl Bažant. Naštěstí šlo podle něj o běžný díl, pro který si stačilo do Rakouska dojet.

Letošní zima ale přeje také běžkařům, do stop jich o víkendu vyrazily tisíce. "Jsou pro ně úplně úžasné podmínky. Upravené jsou běžecké tratě, které se roky nedělaly. Například Malinová cesta od Čertovy hory dolů k Mýtu," uvedl náčelník lanovky v Harrachově Milan Goč. Upravené stopy jsou nejen v Krkonoších a Jizerských horách, ale například i na Novoborsku, kolem Frýdlantu nebo ve Sportovním areálu Vesec v Liberci. Běžkaři mohou vyrazit také do Českého ráje po Lomnické magistrále.

Autoři

Štítky běh na lyžích, Krkonoše, Jizerské hory, Rokytnice nad Jizerou, Liberecký kraj, Ještěd, Sportovní areál Ještěd a.s., Michal Kopecký, Jan Svatoš, Tanvaldský Špičák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zimní střediska zažila rekordní víkend  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.