Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Do Liberce se sjede celý svět. Město přivítá mistrovství světa v agility

Liberec se na začátku října stane světovým centrem agility. O co jde? Psi pod vedením svých páníčků zdolávají v co nejrychlejším čase trať plnou překážek. Stále populárnější sport do Liberce od 5. do 8. října přivede asi pět stovek závodníků se psy i početný doprovod z více než čtyřiceti zemí celého světa.

Do Liberce se šampionát vrací po pěti letech. „Mistrovství v Liberci v roce 2012 bylo nejlépe zorganizovaným šampionátem v historii. Věřím, že i tentokrát bude tato akce oslavou agility, krásného sportu a především souhry člověka a psa,“ říká Christa Bremmer, zástupkyně Mezinárodní kynologické federace FCI (Féderation Cynologique Internationale).

Do Liberce kromě závodníků zamíří i řada fanoušků. Pořadatelé mají na každý den připraveno pět tisíc vstupenek a očekávají, že minimálně na finálové kolo bude vyprodáno. „Zejména z evropských států přijedou společně s reprezentacemi i četné fankluby, a protože agility je velmi populárním sportem i u nás, očekáváme velký zájem o vstupenky také od českých fanoušků,“ věří Michaela Caldová, výkonná ředitelka MS v agility 2017.

Podívejte se na teaser Mistrovství světa v agility 2017

Těšit se mohou i hoteliéři, už teď je jasné, že během šampionátu budou hotely úplně plné. Všechna ubytovací zařízení také vyjdou závodníkům vstříc a bezplatně ubytují i psy. „Jednání s hotely nebyla složitá. Česko je psí velmoc a zjistili jsme, že snad všichni majitelé hotelů v Liberci také mají psa. Hotely jen budou potřebovat nakoupit víc psích misek,“ uvádí s úsměvem výkonný producent mistrovství Pavel Jakubec.

Kromě hotelů ale bude k dispozici i stanové městečko v sousedství haly. „Hodně týmů používá i vlastní karavany, kde mají své pohodlí a přesně to, co potřebují,“ dodává Jakubec.

Pokud vás láká vydat se při šampionátů do ochozů, řehtačky, plácačky a píšťalky nechte doma. Psi totiž vyžadují úplně jiný styl fandění, než jsou lidé zvyklí třeba z hokeje nebo fotbalu. „Zvířata se nesmí stresovat, při závodu tak musí mít absolutní ticho. Stejné je to u ceremoniálů, které musí proběhnout bez větších akustických a světelných efektů,“ vysvětluje Caldová.

Martina Klimešová objahuje titul

Liberecké mistrovství světa bude už jednadvacáté v pořadí. O tituly mistrů světa se bude bojovat celkem ve třech kategoriích dle velikosti psů - Small, Medium a Large v disciplínách označovaných jako Jumping a Agility. Každá země smí nominovat maximálně 9 jednotlivců a 3 družstva po 4 členech. Některý z titulů by si z Liberce rádi odvezli i Češi. „Od roku 2010 se česká reprezentace nevrátila ze žádného mistrovství bez medaile a v této tradici bychom chtěli pokračovat. Teď už jen zbývá vybrat ty nejlepší závodníky, kteří budou ČR reprezentovat,“ doplňuje ředitelka akce. Jasnou pozici v českém týmu má úřadující mistryně světa Martina Magnoli Klimešová s fenkou Kiki, kterou v Liberci čeká obhajoba.

Autoři | Foto archiv pořadatele

Štítky Liberec, mistrovství světa, pes, sport, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Liberce se sjede celý svět. Město přivítá mistrovství světa v agility  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.