Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Polák Grzyb vyhrál Setkání automobilových mistrů

Polský soutěžní jezdec Grzegorz Grzyb vyhrál s vozem Škoda Fabia R5 Setkání mistrů na autodromu v Sosnové. V závěrečném superfinále porazil vítěze kategorie autokrosových speciálů Petra Nikodéma.

Na start tradičního závodu se postavilo 28 jezdců, ale ne všichni měli štěstí, aby se pokusili o rychlý čas. Přesvědčil se o tom například letos druhý muž českého mistrovství v rallye Jan Černý. Ještě v sobotu odpoledne se radoval ze třetího místa na rakouské Waldviertel rallye, v noci přicestoval do Sosnové, ale nakonec odjel jenom tři kilometry, protože mu praskla kardanová hřídel na jeho fabii.

Na severu Čech se neobjevil původně ohlášený dvojnásobný mistr světa v rallye Marcus Grönholm. Fin startoval před týdnem na exhibiční akci ve Švédsku. Po vítězství předváděl divákům již bez přilby se svým vozem různé kousky, při kterých se však převrátil a zranil na hlavě. Lékař mu po vyšetření jakékoliv cestování zakázal.

V Sosnové ale nechyběl jeho krajan a další bývalý skvělý světový jezdec Markku Alén, jenž zde skončil loni druhý mezi rallyeovými piloty. Tentokrát ho připravil o šance na úspěšný výsledek slábnoucí výkon Fabie WRC.

Mezi šestnácti soupeři prošli do rozhodující jízdy nejrychlejší z kvalifikace, Slovák Martin Koči a Grzyb. V souboji Fiesty R5 a Fabie R5 byla úspěšnější česká značka řízená polským závodníkem.

Do finále krosové kategorie se probojovali v konkurenci dvanácti soupeřů Jan Kuneš a letošní vicemistr Evropy v divizi Buggy 1600 Nikodém, který se s přehledem radoval z výhry.

V superfinále měl po polovině jízdy navrch o dvě desetiny sekundy Nikodém, ale v posledním kole zavadil o bariéru z pneumatik a roztočil svou buginu. Pro absolutní prvenství v 15. ročníku si tak dojel bez problémů Grzyb.

Ve srovnání s předchozími lety se závodilo na výrazně pozměněné trati, na níž chybělo tradiční přemostění. "Plánujeme v létě 2017 přestavbu trati, která by měla vypadat přibližně tak, jak jsme ji nyní po připomínkách jezdců vytvořili. Její součástí bude i nový most," uvedl Pavel Dušánek, ředitel Autodromu Sosnová.

Autoři | Foto rsmp.tv

Štítky Grzegorz Grzyb, Škoda Fabia R5, rallye, Jan M. Černý, Marcus Grönholm, Česko, Švédsko, Markku Alén, Martin Koči, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Polák Grzyb vyhrál Setkání automobilových  mistrů  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.