Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Bohemka se představuje. Letos odstartuje bez Evropského poháru

Druhý červencový víkend se v okolí Mladé Boleslavi uskuteční Rally Bohemia. Ponese se v duchu oslav 40 let od uvedení prvního soutěžního modelu Škoda RS. V tomto roce se rally uskuteční jako soutěž Mediasport Mezinárodního mistrovství České republiky v rally a nově také jako Mistrovství České republiky v rally historických automobilů.

Společně s Rally Bohemia Legend dostanou soutěžní vozy nedávné historie v okolí Mladé Boleslavi opravdu důstojný prostor se divákům ukázat. A to ještě zdaleka není vše.

„Tento ročník Rally Bohemia jsme se rozhodli pojmout jako oslavu sportovních modelů značky Škoda a zejména modelů s označením RS. Letos je to 40 let, kdy ze startovní rampy poprvé sjel vůz Škoda s označením RS. Jednalo se o legendární Škodu 200 RS. V tomto duchu se ponesou i mnohé doprovodné akce, o kterých budeme průběžně informovat, ale divák pozná oslavu RS jednoznačně v tom, že na trati rychlostní zkoušky v Mladé Boleslavi se mezi jinými soutěžními vozy objeví několik historických skvostů přímo z muzea Škoda Auto včetně dobového speciálu Škoda 200 RS. Soutěžní historie značky Škoda Auto je velmi bohatá a my ji chceme při letošní Rally Bohemia důstojně oslavit,“ říká předseda organizačního výboru Rally Bohemia, Pavel Dušánek. O množství doprovodných akcí, které jsou spojené s historickými úspěchy značky Škoda Auto, vás budeme průběžně informovat v dalších tiskových zprávách.

Rally Bohemia, jakožto pátý závod Mediasport Mezinárodního mistrovství České republiky v rally, v tomto roce výrazným způsobem mění svou podobu. Ta se projeví zejména tím, že soutěž se z třídenního schématu vrací do kompaktnější dvoudenní podoby se startem v pátek 11. července a cílem 12. července 2014.

„Byť jsme léta patřili k nejlépe hodnoceným soutěžím Evropského poháru, rozhodli jsme se tento šampionát opustit. Důvodem byla přílišná administrativní náročnost pro nás i pro startující posádky, což nebylo vyváženo zájmem zahraničních posádek o start v tomto seriálu. Můžeme si tak dovolit kompaktnější a přátelštější soutěž s menším počtem kilometrů rychlostních zkoušek. Vynechali jsme letos vzdálenou superspeciálku v Sosnové a místo toho jsme vybrali ty nejhezčí úseky v podhůří Jizerských Hor, na Železnobrodsku a zejména v okolí Mladé Boleslavi. K tomuto městu tato soutěž patří, také proto jsme se rozhodli, že letos pojedeme hned dvě divácky atraktivní městské rychlostní zkoušky. V loňském roce měly úspěch u diváků i jezdců, proto jsme jim vyšli vstříc,“ vysvětluje Pavel Dušánek větší návrat Rally Bohemia na Mladoboleslavsko.

V pátek 11. července 2014 tedy odstartuje 1. etapa Rally Bohemia, která se uskuteční výhradně na Mladoboleslavsku. Diváci uvidí soutěžní vozy přímo v centru Mladé Boleslavi při slavnostním startu na Staroměstském náměstí, odkud vozy hned odstartují do polo-okruhové městské rychlostní zkoušky. V pátek se bude také závodit i na dalších slavných úsecích Mladoboleslavska, kde se psala historie Rally Bohemia, a to dokonce i při nočních průjezdech za použití světelných ramp.

Druhá etapa zavede účastníky soutěže dále od Mladé Boleslavi, směrem na Železnobrodsko a k Tanvaldu. Závěr letošní Rally Bohemia obstará opět městská rychlostní zkouška v Mladé Boleslavi, tentokrát ale v okolí obchodního centra BONDY a muzea Škoda Auto, kam se v tomto roce přestěhuje i ředitelství Rally Bohemia. Zde se také hned po dojetí okruhové rychlostní zkoušky uskuteční slavnostní vyhlášení výsledků na cílové rampě.

Napsal Petr Eliáš

Štítky rallye, Rallye Bohemia, ŠKODA AUTO a.s., Mladá Boleslav, Česko, soutěž, slavnost, okres Mladá Boleslav, Škoda 200 RS, Organizační výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bohemka se představuje. Letos odstartuje bez Evropského poháru  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.