Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Volební propadák komunistů. Takovou katastrofu jsem nečekal, říká lídr Stanislav Mackovík

Jestli v uplynulých krajských volbách některá z politických stran v Libereckém kraji pohořela na plné čáře, je to určitě KSČM. V roce 2012 získali komunisté deset mandátů, které se jim ale letos nepodařilo ani z poloviny obhájit. Čtyři zastupitelská křesla jsou bezesporu prohrou. Výsledek v Libereckém kraji tak jen kopíroval celorepublikový propadák, když KSČM získala v krajských zastupitelstvech 86 mandátů, tedy o 96 méně než před čtyřmi roky.

„Očekával jsem, že výsledky budou zvláštní. Takovou katastrofu jsem ale neočekával v Libereckém kraji ani celorepublikové měřítku. Nějak se v tom nemůžu zorientovat a nechápu, proč to dopadlo takto. Lidé chtějí změny, nechtějí korupční prostředí a pak volí takhle. Vyhrál tady obviněný hejtman a to jsou věci, které tady doteď nebyly normální,“ okomentoval výsledky voleb lídr KSČM v Libereckém kraji Stanislav Mackovík.

Na vyvozování důsledků je podle něho brzy. „Nyní musíme provést analýzu, až poté můžeme přemýšlet o nějakém vyvozování důsledků,“ řekl.

Fiaskem skončili krajské volby také pro Změnu pro Liberecký kraj, která rovněž obhajovala deset mandátů a po sečtení všech okrsků se musí spokojit taktéž se čtyřmi křesly. „Změna šla před volbami proti všem, její jednání bylo doslova destruktivní. Na druhou stranu jako jedna z mála stran získala tolik, kolik jí předpovídaly předvolební průzkumy. Jinak to asi v jejich případě nemohlo skončit, nepřichází s žádným řešením a vlastně nemají ani žádný program,“ dodal Stanislav Mackovík.Společně s ním usedne za KSČM do do krajského zastupitelstva Miloš Tita, Pavlína Nováková Hrabálková a Jan Dvořák.

Podle něho jsou letošní volby jednoznačně vítězstvím pro populisty. Mezi ně řadí Starosty, ANO, ale také třeba Koalici Svoboda a přímá demokracie - Tomia Okamury (SPD) a Strana Práv Občanů, která získala v Libereckém kraji dva mandáty. V celé republice pak koalice usedne do deseti zastupitelstev. „Ukazuje se, že lidé jednoduše dají na populismus, tak také vypadají výsledky,“ uzavřel.

PSALI JSME:

Starostové obhájili vítězství, do zastupitelstva poprvé usedne ANO i SPD
Volby v Libereckém kraji minutu po minutě
Chrastavský střelec o volbách: Myslím, že lidé v Libereckém kraji zvolili dobře
Starostové zahájili povolební vyjednávání. Fungující koalice nemůže být složená ze dvou subjektů, říká Půta

Štítky Liberecký kraj, KSČM, Stanislav Mackovík, volby, ANO 2011, Svoboda a přímá demokracie, Tomio Okamura, Jan Dvořák, Miloš Tita, Strana Práv Občanů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Fryč

Díky, redaktoři, ale bylo by fajn klást i otázky a nebýt jen hlásnou troubou politiků. U pana Mackovíka mohlo voliče odradit jeho angažmá pro Putinovu agresi na Ukrajině, problémy z doby jeho ředitelování na záchrance, kterou měl jako trafiku od ČSSD atd. atd.

Neděle, 9. října 2016, 15:27Odpovědět

Volební propadák komunistů. Takovou katastrofu jsem nečekal, říká lídr Stanislav Mackovík  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.