Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Po zimě by mohla začít rekonstrukce hospodářského dvoru u zámku v Zákupech

Příští rok by mohla začít rekonstrukce hospodářského dvora u zámku v Zákupech. Památkáři zatím stále vybírají firmu, která rekonstrukci za víc než 100 milionů provede, a to kvůli neustálým připomínkám k zadávací dokumentaci.

Oprava nejcennější části zchátralého hospodářského dvora u zámku v Zákupech na Českolipsku začne nejdřív po zimě. Náklady přesáhnou 100 milionů korun. Památkáři chtěli rekonstrukci zahájit už letos. Nepodařilo se jim ale dosud vybrat firmu, která ji provede. Stále se posouvá termín pro podání nabídek, důvodem jsou připomínky firem k zadávací dokumentaci, řekl ředitel Územní památkové správy na Sychrově Miloš Kadlec.

Nabídky měly firmy původně posílat do 26. srpna. Termín od té doby ale museli památkáři několikrát posunout, zatím poslední je 25. říjen. „Stále chodí nějaké připomínky,“ uvedl Miloš Kadlec. Podle něj je tak už nyní jisté, že práce na podzim nezačnou. Doufá ale, že už termín soutěže nebudou muset posouvat. „Ještě před zimou bychom rádi předali staveniště,“ dodal.

Hospodářský dvůr je jednou z nejohroženějších národních památek v Libereckém kraji. Vznikl ve druhé polovině 17. století. Navrhli ho význační italští stavitelé Giulio Broggio a Giovanni Domenico Orsi a podle památkářů svou historickou hodnotou převyšuje přilehlý zákupský zámek. Ve vlastnictví státu je dvůr od roku 2003 a podle odhadu je na jeho celkovou obnovu potřeba 600 až 700 milionů korun. V první etapě chtějí památkáři zachránit jeho nejcennější část, což je bývalá konírna, v níž bylo v minulosti ustájeno až 60 koní. Na její obnovu se podařilo památkářům získat evropskou dotaci, přes 95 milionů korun. V plánu je dokončit rekonstrukci jižního křídla areálu do poloviny roku 2021.

Autoři

Štítky Zákupy, památka, památkáři, rekonstrukce, zámek, hospodářský dvůr, okres Česká Lípa, Giovanni Domenico Orsi, Giulio Broggio, Sychrov

Po zimě by mohla začít rekonstrukce hospodářského dvoru u zámku v Zákupech  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.