Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kraj se chce pustit do oprav silnic ze Světlé do Hanychova i z Vysokého do Sklenařic

Nové silnice ze Světlé přes Výpřež do Hanychova, z Vysokého do Sklenařic nebo z Mimoně na hranici kraje. Všechny tyto rekonstrukce má Liberecký kraj v plánu. Nyní bude žádat o dotace.

Liberecký kraj bude nyní žádat o dotaci například na rekonstrukci silnice ze Sklenařic do Vysokého nad Jizerou. Tato rekonstrukce probíhá v rámci plánované kompletní opravy silnice II/290 mezi Roprachticemi a Kořenovem. Rozsáhlou rekonstrukci ale komplikují majetkoprávní vztahy. „Zatím tak můžeme opravit pouze úsek o délce 2,4 km,“ uvedl náměstek hejtmana Jan Sviták.

Dotace pokryje polovinun nákladů

Tento projekt by měl vyjít zhruba na 70 milionů korun. Kraj tak bude žádat o dotaci z programu IROP, ta by mohla pokrýt více než polovinu nákladů. Rekonstrukce bude zahrnovat nejen nový povrch, ale také úpravu šířky komunikace, vybudování propustků nebo osazení svodidly.

Žádost o dotaci musí kraj předložit do konce listopadu. Pokud by kraj v žádosti neuspěl, bude muset silnici opravit na vlastní náklady. V takovém případě ale bude nejspíše celá rekonstrukce rozdělena do více etap.

Oprava silnice přes Ještěd

V plánu má kraj rekonstrukci i silnice třetí třídy mezi Světlou pod Ještědem a Horním Hanychovem. Rekonstrukce by měla probíhat ve dvou etapách. V první fázi by došlo na opravu silnice ze Světlé na Výpřež, ve druhé pak z Výpřeže do Hanychova. „Na tento projektu budeme do konce roku podávat žádost do výzvy IPRÚ aglomerace Liberec - Jablonec nad Nisou,“ upřesnila radní Radka Loučková Kotasová.

Obě tyto rekonstrukce musí být hotovy do konce roku 2023 a s ohledem na nutné postupy by s největší pravděpodobností mohly začít na jaře 2021. Vedle těchto projektů bude kraj žádat o dotaci na druhou etapu oprav silnice druhé třídy z Mimoně a hranici kraje. „Aktuálně probíhá výběr na zhotovitele první etapy tohoto projektu,“ komentoval Sviták.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky silnice, doprava, Hanychov, Vysoké, Semilsko, Liberecko, rekonstrukce, Sklenařice, Liberecký kraj, oprava, Mimoň, Jan Sviták, Kořenov, Roprachtice, Radka Loučková Kotasová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj se chce pustit do oprav silnic ze Světlé do Hanychova i z Vysokého do Sklenařic  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.