Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Skiareál Javorník dluží miliony, podle majoritního vlastníka ale může fungovat dál

Všesportovní areál Obří sud Javorník je od září v insolvenčním řízení. Soud zatím nerozhodl, jak to s areálem bude v budoucnu. Svým věřitelům ovšem firma dluží více než 80 milionů korun.

O budoucnosti Všesportovního areálu Obří sud Javorník zatím liberecký insolvenční soud nerozhodl. Firma provozující rekreační středisko nedaleko Liberce je od 21. září v insolvenčním řízení na návrh věřitele, kterým je Equa bank. Ta se tímto způsobem domáhá splacení úvěru a úroků dohromady za více než 73 milionů korun a na svém návrhu trvá.

Do konce ledna musí prokázat solventnost

Soud dal vlastníkům čas do konce ledna příštího roku prokázat, že je firma solventní a své finanční problémy dokáže vyřešit, zjistili novináři v insolvenčním rejstříku. Podle jednatele a většinového vlastníka areálu Václava Němečka není firma v úpadku. I po předchozích problémech je podle něj schopna dál areál provozovat a plnit své závazky.

U soudu uvedl, že věří, že nový finanční partner umožní plnit závazky a úpadek tím odvrátit. Na to ale potřebuje tři až šest měsíců. Všesportovní areál na Javorníku slouží veřejnosti od prosince 2010. Na jeho výstavbu přispěla více než 99 miliony korun Evropská unie a přes 17 milionů přidal stát. Areál za 200 milionů korun je určen hlavně rodinám s dětmi.

Ve středisku je 1100 metrů dlouhá bobová dráha a čtyřsedačková lanovka, na kterou navazuje 900 metrů dlouhá sjezdovka. V areálu je v zimě i snowpark pro lyžaře a snowboardisty a dětská sjezdovka s provázkovým vlekem. Na vrcholu je restaurace a penzion Obří sud. Ročně areál navštíví kolem 180.000 lidí. Podle Němečka byla firma za devět let svého provozu v zisku nebo malé ztrátě způsobené odpisy majetku.

Do problémů s cash-flow se podle něj areál dostal kvůli investicím do zasněžovacího zařízení, nádrží na vodu a také gastronomického zařízení nutným pro zvládnutí zimního i letního provozu. Od července 2017, kdy skončilo období udržitelnosti projektu stanovené smlouvou o dotaci, hledá firma strategického partnera. V polovině června měla vážného zájemce o restauraci a penzion Obří sud, což by finanční problémy vyřešilo. Z prodeje ale sešlo. Podle insolvenčního rejstříku aktuálně firma věřitelům dluží zhruba 80 milionů korun.

Několik věřitelů

Největším věřitelem je Equa bank. Přes 4,6 milionu korun dluží ale také České správě sociálního zabezpečení a bezmála 3,5 milionu na daních. Majoritním vlastníkem společnosti se základním kapitálem 4,393 milionu je bývalý fotbalový reprezentant Němeček, kterému patří 70 procent společnosti. V roce 2011 do areálu vstoupila obec Jeřmanice, která má 27 procent, a třetím společníkem je podle obchodního rejstříku Jan Petrásek.

Autoři | Foto skiarealy-sjezdovky.cz

Štítky Javorník, skiareál, Liberec, sud, Václav Němeček, Equa bank, Evropská unie, Česká správa sociálního zabezpečení

Skiareál Javorník dluží miliony, podle majoritního vlastníka ale může fungovat dál  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.