Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Rušící hluk z děl ve Vesci? Nesmysl tvrdí město i místní

Na redakci Liberecké Drbny se obrátil čtenář s tím, že mu ve spánku brání hluk, který se nese od sněžných děl. Tento čtenář totiž bydlí nedaleko Sportovního areálu Vesec, kde se upravují tratě a zasněžování není výjimkou. Jsou ale děla opravdu takovou přítěží?

Čtenář Zdeněk si stěžoval na hluk, který podle něho vychází ze sněžných děl z veseckého areálu. „Noční zasněžování překračuje limity hluku pro noční dobu stanovené zákonem. Nemám v ruce sice žádná měření, ale nechci proti Městu štvát Hygienu,“ tvrdí čtenář. Podle něj mu hluk brání ve spánku. „Připádáme si trochu jako na letišti,“ popisuje Zdeněk své pocity.

Jenže město jako správce areálu možný hluk odmítá. Děla jsou využívána výhradně na stadionu ve Vesci a hluk by tak k nejbližším obytným objektům dolehnout neměl. „Zasněžování je prováděno pouze na stadionu veseckého areálu a to z důvodu zamezení šíření hluku do přilehlých lokalit,“ argumentuje David Novotný, vedoucí odboru správy veřejného majetku.

Měření jako důkaz

Navíc město má oproti čtenáři v ruce i provedená měření. „Opakovaně bylo prováděno kontrolní měření pomocí mobilní aplikace v telefonu a to na komunikaci ke Sportovnímu areálu. Těmito měřeními bylo zjištěno, že nedochází k překračování limitů hluku pro noční dobu,“ říká Novotný. 

Ve Vesci se využívají tři sněžná děla a to vždy pouze v prostoru stadionu. Právě proto, aby hluk nerušil místní obyvatele.

Čtenář Zdeněk není nenávistným odpůrcem sportu a zimních radovánek, rád by podle svého měl jen klid. „Samozřejmě si přejeme, aby náš areál měl využití a jsme vděční, že se o areál obětavě správce stará, aby bylo vše připraveno pro lidi, kteří si přijedou zalyžovat a jsou ty lidi rádi, že maji tratě perfektně připravené,“ sděluje Zdeněk, na druhou stranu ale dodává, že lidé z přilehlých lokalit mají také právo na klid.

K tématu se vyjádřilo i několik dalších obyvatel Vesce. „Bydlím opravdu velmi blízko. Mám problémy se spaním obecně a vzbudí mě všechno. Ale žádný hluk z areálu natož z děl jsem během zimy nezaznamenala,“ přiznává Martina. Navíc má doma velmi plachého pejska, který reaguje na každý větší zvuk, podle ní by ji na případný hluk musel upozornit alespoň on. Sněžná děla neruší ani Janu, která má domov také nedaleko areálu. „Tu a tam je venku něco slyšet, ale více méně mě to nijak neruší,“ říka Jana.

Město řeší jedinou stížnost

Za celou letošní sezónu, kdy ve Vesci probíhá zasněžování, obdržel liberecký magistrát jednu stížnost, která se týkala hluku děl. Jenže město její pravdivost zpochybňuje. „Stížnost se vztahovala na období od 5. do 7. února 2019, Zasněžování ale probíhá permanentně od začátku února. Děla přitom byla stejně umístěna a stejná byla i intenzita výroby sněhu,“ dodává vedoucí odboru správy veřejného majetku. Podle něj je nepravděpodobné, že by byl větší hlukový výkyv pouze ve třech dnech, jak bylo uvedeno v podnětu.

Vedle stížnosti se ale Sportovnímu a volnočasovému areálu Vesec dostává i pozitivních ohlasů. Zejména pak od lyžařů. „Opět musím poděkovat za všechny lyžaře kteří využívají areál ve Vesci v době kdy je na Jizerských horách plno a nelze ani zaparkovat. Včera jsem pořídil fotku, kde jsou v provozu 3 sněhová děla.Už se těšíme na delší okruh pokud nám to počasí nezmění," napsal vedení areálu jeden z návštěvníků.

Foto arealvesec.cz

Štítky sněžná děla, hluk, sníh, Vesec, sportovní areál, Drbna.cz, David Novotný, sněžné dělo

Rušící hluk z děl ve Vesci? Nesmysl tvrdí město i místní  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.