Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

K zemi asi půjde nejen bývalý Berlín ale i další restaurace na Ještědu

Demolice asi nečeká jen bývalou restaurace Berlín, kterou by měly nahradit apartmánové domy. K zemi půjde zřejmě i bývalé občerstvení Mošner u dolní stanice lanovky.

Dvě bývalé restaurace na Ještědu v Liberci asi čeká demolice. Obě stavby byly před zhruba 15 lety součástí směn mezi společností města a soukromými vlastníky, kvůli kterým jsou obžalovaní dva bývalí komunální politici. Budovu Berlín zřejmě nahradí apartmány a pro Mošner není využití, vyplývá z údajů z liberecké radnice.

Soud v Liberci se už několik let zabývá případem údajných machinací s pozemky a budovami v městských areálech na Ještědu a ve Vesci. Obžalovaní jsou bývalý náměstek primátora Pavel Krenk za ODS a někdejší tajemník Sportovního areálu Ještěd (SAJ) a zastupitel Liberce za ODS Jiří Zeronik. Podle spisu způsobili v pěti nevýhodných směnách z let 2003 až 2006 škodu za 13 milionů korun. Oba vinu odmítají. Hájí se i tím, že obžaloba je postavena na tom, že zná výsledky některých událostí spojených s rozvojem areálu, což tehdy nemohl nikdo předvídat. Podle obžalovaných existovalo několik projektů a záměrů, jak sportoviště zatraktivnit. Když ale v roce 2006 získala Ještěd do pronájmu firma Snowhill, neuskutečnily se.

Psali jsme: Legendární Berlín pod Ještědem ustoupí nové výstavbě. Vyrostou tu dva apartmánové domy

Nenaplněné plány souvisí jak s restaurací Berlín, tak i Mošner. Budova Berlína v části Bucharka s dětským vlekem jako restaurace řadu let nefunguje. Je z ní ruina viditelná ze silnice při cestě na Ještěd. „Jezdím tam týden co týden a pokaždé se za ni stydím,“ uvedl náměstek primátora Jiří Němeček. Městské společnosti budova více než deset let nepatří, vlastní ji švédský majitel. Němeček se zástupci vlastníka jednal a podle něj dospěli k dohodě. „Je naděje, že ta ruina zmizí,“ řekl. Letos by se měl podle něj projekt připravit po legislativní stránce, příští rok provést demolice a následně začít výstavba dvou apartmánů.

Občerstvení v posledních letech nefunguje ani v Mošneru u dolní stanice kabinové lanovky. Budova je stále v majetku městské firmy, která na stavební úřad podala žádost o odstranění stavby. „Protože s provozovatelem areálu TMR Ještěd jsme se domluvili, že to tam není vhodné,“ řekl člen představenstva SAJ Jaroslav Schejbal. Zdůraznil ale, že o bourání rozhodnuto není. To je v pravomoci valné hromady, což je Rada města Liberce. „Je to nakládání s majetkem, tak musí schválit nějaký postup. Mohou říci nechte, nepovolíme nebo jsou vysoké náklady na odstranění, vymyslete něco jiného,“ dodal Schejbal. Předpokládá, že rozhodnutí by mohlo padnout na konci června.

SAJ před lety získal restauraci Berlín výměnou za nemovitost v centru města se šesti byty a dvěma nebytovými jednotkami. K tomu doplatil 2,1 milionu korun v hotovosti. Podle obžaloby vznikla škoda 3,8 milionu Kč. Mošner směnil SAJ za tři byty v centru města a další tři pozemky. Škoda podle obžaloby přesahuje 3,3 milionu korun.

Autoři | Foto ČD

Štítky Ještěd, restaurace, Liberec, Berlín, ODS, Jiří Němeček, Sportovní areál Ještěd a.s., TMR Ještěd a.s., SaJ a.s.

K zemi asi půjde nejen bývalý Berlín ale i další restaurace na Ještědu  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.