Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Stává se z Benešáku parkoviště? Zastavují tu nejen zásobovací auta

Benešovo náměstí je srdcem Libercem, zázemím kulturních akcí i místem, které nemůže vynechat žádný turista. Vedle terásek kavárniček a občas nějakých stánků zde ale také každý den najdete zaparkovaná auta. Jak to s jejich vjezdem na náměstí?

Samozřejmě je logické, že místní rezidenti a zásobování do zdejších obchůdků se na Benešák dostat musí. Jenže fotky kolující na sociálních sítích ukazují, že někteří lidé si zaparkují klidně i pod schody radnice, když si zrovna potřebují něco vyřídit. Na zvyšující se počet aut pod okny liberecké radnice upozornil i portál Náš Liberec.

Na první pohled u zaparkovaného auta nepoznáte, jestli jde opravdu o zásobování, nebo jestli někdo využil příležitosti, rozhodl se na Benešáku zaparkovat a ušetřit nějakou tu kačku za parkovné. Přitom v těsné blízkosti může využít parkování v OC Plaza, kde je první hodina zdarma. „Zákon nijak nestanovuje, že vozidlo zásobování musí být nějak označeno. Většina to ale přesto má,“ uvádí mluvčí Městské policie Liberec Daniela Bušková. Když chce na náměstí zaparkovat řidič z jiného důvodu, musí si zažádat o udělení výjimky. Tu pak musí mít na rozdíl od zásobování viditelně umístěnou za sklem.

Z toho vyplývá, že pokud na náměstí potkáte zaparkované auto, které nemá žádné označení, ještě to neznamená, že něco porušuje. A stejně tak není více méně ani omezena doba, po kterou může auto, i v takovém případě, že se jedná o zásobování, na Benešáku parkovat. „Ze zákona žádný časový limit neexistuje,“ komentuje Bušková. Zároveň ale nesmí řidič nechat auto na náměstí celý den, natož pak dokonce několik dní. Vjezd na náměstí navíc časově omezují i závory.

Na druhou stranu strážníci prochází centrum včetně Benešova náměstí i několikrát za den a mohou tak kontrolovat, zda některá auta netráví na náměstí celý den. „U každého vozidla záleží na aktuálním posouzení celé situace,“ říká mluvčí a dodává, že ačkoli občas nějakou pokutu strážníci uloží, tolik přestupků nezaznamenávají. „Hlídky navíc posuzují jak chování, tak opakovanost a další podmínky, za kterých k přestupku došlo.“ Vedení liberecké radnice se k situaci nevyjádřilo.

Štítky Liberec, Benešák, parkování, auta, radnice

Stává se z Benešáku parkoviště? Zastavují tu nejen zásobovací auta  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.