Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kraj nakoupí akcie jilemnické nemocnice. Díky tomu bude moci ovlivňovat rozsah péče i investice

Kraj plánuje zainvestovat do akcií jilemnické nemocnice. V následujících letech by tak kraj chce za akcie zaplatit přes 180 milionů korun. Peníze by měly pomoci nemocnici v rozvoji.

Liberecký kraj investuje do akcií společnosti MMN (dříve Masarykova městská nemocnice Jilemnice). Krajští zastupitelé dnes schválili záměr, který počítá v příštích osmi letech s postupným získáním až 21,67 procenta akcií a celkovou investicí maximálně 187,5 milionu korun. Peníze chce nemocnice použít k dalšímu rozvoji. Záměr ještě musí schválit akcionáři jilemnické nemocnice, kterými jsou města Semily a Jilemnice. Jejich zastupitelstva o tom budou jednat v listopadu.

Akciová společnost MMN spojila od ledna 2017 původně městské nemocnice v Semilech a Jilemnici. Zařízení s 279 lůžky dnes slouží pacientům nejen ze Semilska a Jilemnicka, ale také z velké části Krkonoš. Jilemnici patří 65 procent akcií a Semilům 35 procent. V roce 2027 po dokončení odkupu by se podle záměru měla vlastnická struktura změnit - Jilemnice bude mít 50,91 procenta, Semily 27,42 procenta a Liberecký kraj zbylých 21,67 procenta.

S nabídkou přišli akcionáři a vedení jilemnické nemocnice. „Myslíme si, že je čas, kdy můžeme o těchto věcech jednat. Čeká nás rozvoj a my bychom do toho rádi kraj zapojili,“ řekla semilská starostka Lena Mlejnková. Nemocnice je podle ní po sloučení stabilizovaná a je připravena k dalšímu rozvoji. Schválení záměru je však teprve začátek, bude třeba nová akcionářská smlouva a stanovy společnosti. O tom se bude jednat v příštích měsících.

Podle hejtmana Martina Půty bude mít kraj díky akciovému podílu možnost víc mluvit do rozsahu zdravotnické péče poskytované v Jilemnici a Semilech a v jejich okolí a do investic v nemocnici. „Cíl je jednoduchý, chtěli bychom, aby páteřní nemocnice Česká Lípa, Liberec, Jablonec a Jilemnice více spolupracovaly, a s majetkovou účastí je to samozřejmě jednodušší,“ řekl hejtman po schválení záměru.

V Libereckém kraji jsou čtyři páteřní nemocnice, kraj ale vlastní jen dvě. Stoprocentně kraji patří Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa a je majoritním vlastníkem Krajské nemocnice Liberec, kde spoluvlastníky jsou města Liberec a Turnov. Nemocnice v Jilemnici je akciovou společností ve vlastnictví dvou měst, nemocnice v sousedním Jablonci nad Nisou příspěvkovou organizací města. Kraj má zájem i o jabloneckou nemocnici. „Záleží na vedení Jablonce, zda o to bude mít zájem. Nikoho k tomu ale nechceme nutit,“ dodal hejtman.

Autoři | Foto nemjil.cz

Štítky Jilemnice, nemocnice, kraj, akcie, investice, Liberecký kraj, Semily, Masarykova městská nemocnice v Jilemnici, Jablonec nad Nisou, Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s., Liberec

Kraj nakoupí akcie jilemnické nemocnice. Díky tomu bude moci ovlivňovat rozsah péče i investice  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.