Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Silnice na Cimbál by se měla začít opravovat na jaře. Náklady klesnou o desítky milionů

Rekonstrukce silnice z Podbozkova na Cimbál by měla začít už na jaře, na první přípravné práce by ale mohlo dojít už letos. Navíc by nakonec měla být oprava daleko levnější, než se původně odhadovalo.

V rámci výběrového řízení, které probíhalo dle žluté knihy Fidic, se podařilo již najít vhodného zhotovitele. Navíc se podařilo snížit i náklady. „Čtyři firmy se cenově pohybovaly okolo 100 milionů korun, pouze jedna firma přišla s výrazně vyšší nabídkou,“ řekl náměstek hejtmana Jan Sviták. Přitom původní odhadované náklady se pohybovaly okolo 167 milionů.

Silnice spojující Podbozkov a Semily už potřebuje rekonstrukci opravdu nutně. Navíc se nachází ve strmém svahu a nepůjde jen opravu povrchu. Bude se tak jednat o náročný projekt. Právě v takových případech chce kraj přistoupit k výběrku dle žluté knihy Fidic. „Byli bychom rádi, kdybychom mohli Fidic využít i u dalších soutěží. Zatím se zdá, že u komplikovaných staveb to bude optimální postup,“ komentoval Sviták.

Hlavní rozdíl oproti běžnému postupu je v tom, že projekt probíhá postupně se stavbou a může tak reagovat na aktuální skutečnosti. Tento postup je tak mnohem flexibilnější. „Postup dle žluté knihy je tak vhodný zejména u projektů, kde není úplně jasné, co vše se může v průběhu prací ukázat,“ dodal náměstek. První přípravné práce v podobě úpravy zeleně by měly proběhnout ještě před zimou.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky rekonstrukce, Semilsko, Cimbál, Podbozkov, kniha, Jan Sviták, projekt, Semily

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silnice na Cimbál by se měla začít opravovat na jaře. Náklady klesnou o desítky milionů  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.