Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Sběrači borůvek opět ničí přírodu, ochranáři proto omezují přístup

Neurvalé nájezdy sběračů borůvek opět donutily ochránce přírody přistoupit k omezením vstupu do některých chráněných oblastí. Opatření začne platit už ve čtvrtek 20. července ve vybraných lokalitách Krkonošského národního parku (KRNAP).

V Jizerkách zatím omezení nechystají.

„Účelem opatření je omezení přístupu veřejnosti do některých lokalit Krkonošského národního parku s výjimkou veškerých cest pro pěší a cyklotras vyhrazených se souhlasem Správy KRNAP. Vydané opatření v žádném případě neomezí běžné návštěvníky, kteří nadále budou moci po turistických cestách a cyklotrasách procházet, resp. projíždět bez omezení,“ informoval Radek Drahný, mluvčí KRNAP.

Nešetrným sběrem jsou keříky brusnice borůvky výrazně ničeny a trpí tak nejenom rostliny, ale i živočichové.  Zmenšuje se potravní základna pro semenožravé ptáky a savce a v důsledku nadměrné návštěvnosti přírodovědně hodnotného území jsou poškozovány lokality výskytu zvláště chráněných druhů rostlin. Dalším důvodem pro omezení vstupu je rušení klidu zvěře, zejména v době přivykání na lokality poblíž přezimovacích obůrek a v době říje. Část území se nachází v I. zóně KRNAP, ve které platí od 1. 6. 2017 režim klidového území, tzn. zákaz vstupu mimo vyznačené cesty a cyklotrasy.

Lokality budou označeny pracovníky národního parku. „Na základě zkušeností z minulých let lze konstatovat, že česká veřejnost si na toto omezení zvykla a většinou je respektuje. Největší problémy však působili zahraniční „profesionální“ sběrači, kteří podnikali nájezdy na plochy zejména v blízkosti státní hranice. Fyzickým osobám, které toto opatření nebudou respektovat, hrozí pokuta až do výše 10 000 Kč a propadnutí prostředku, který při spáchání přestupku mnohdy používají – hřebenového česáčku na borůvky,“ říká Radek Drahný.

Opatření obecné povahy bude platit od 20. 7. do 15. 10. 2017. V terénu bude území s omezeným vstupem označeno informačními cedulemi v českém, polském a německém jazyce.

V Jizerských horách se zatím žádná omezení nechystají. Chování sběračů borůvek tak devastující není. Lidé, kteří se ale na borůvky chystají, se musí vydat hlouběji do lesů, a to nejen těch Jizerskohorských. „U nás v okolí už moc borůvek nenajdete, lidi je chodí sbírat od okamžiku, kdy uzrály první a tak jsou tady keříky holé,“ popisuje Ladislav Onderka, který bydlí poblíž lesů v libereckých Lidových sadech. Právě zde jsou borůvky buď velmi malé anebo už vysbírané. Větší štěstí mají sběrači třeba ve vratislavickém lese směrem na Rádlo nebo na nedalekém Prosečském hřebeni.

Štítky borůvky, sběrači, zákaz, Liberecký kraj, borůvka, Krkonošský národní park, cyklistická trasa, Jizerské hory, příroda, les, Správa Krkonošského národního parku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sběrači borůvek opět ničí přírodu, ochranáři proto omezují přístup  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.