Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Poptávka po sirupech firmy Kitl roste, nestačí vyrábět. Dodávají i do McDonald's

Poptávka po sirupech, medicinálních vínech a medovinách z jablonecké společnosti Kitl rok od roku stoupá. Hlavně v horkých dnech malý podnik sotva stačí plnit objednávky. Největší zájem je nyní o jednu z letošních novinek - Syrob Malinový. Dnes jeho výrobu mohli sledovat návštěvníci dne otevřených dveří, který uspořádala firma u příležitosti desátého výročí svého založení. Do pondělí musí být paleta sirupu pro zákazníka hotová.

Ještě před třemi lety dodávala firma na trh ročně kolem 300 tisíc lahví, dnes je podle Vokurky produkce zhruba dvojnásobná. Na současné technologii je podle něj možné vyrobit až milion lahví ročně, pak už bude nutné výrobu rozšířit a přestěhovat.

Loni firma dodala produkci za 29 milionů korun, letos počítá s téměř 40procentním růstem produkce na 40 milionů korun. Vyrábí v objektu bývalé prádelny, k němuž podnik přikoupil sousední nevyužitý výměník od Jablonecké energetické a investoval do jeho rekonstrukce. "Vznikly nové kanceláře, prodejna i sklad," dodal majitel firmy Jan Vokurka. Pro případný další rozvoj má v záloze pozemek, který koupil v blízkém Pěnčíně.

Kitl je Firmou roku 2013 Libereckého kraje. Ryze česká společnost v současnosti zaměstnává 30 lidí. K růstu poptávky malému jabloneckému podniku pomáhá podle Vokurky rostoucí zájem spotřebitelů o zdravé a poctivé potraviny, farmářské a regionální produkty. Některé výrobky firmy nesou označení Výrobek Libereckého kraje, jiné Regionální potravina Libereckého kraje. Kitl Syrob Bezový například získal Cenu za nejlepší inovativní potravinářský výrobek roku 2015. Medovina zase byla oceněna na soutěži v USA.

Jablonecká firma vyrábí od roku 2007, kdy uvedla na trh svůj první likér Kitl Šláftruňk, což je medicinální víno na spaní. Vyrábí se ze sedmi bylinek a hroznového moštu. "Když jsme to uvedli na trh, mělo to ohromný úspěch," poznamenal Vokurka, který pochází z rodu lékařů a lékárníků. Jeho pradědeček Antonín Wellner byl spolumajitelem dobrušské firmy Josef Archleb - výrobce léčivých vín a likérů. "I když naše výroba roste, snažíme se udržet svou kvalitu, nechceme to šidit," řekl majitel.

K Šláftruňku postupně přibyl Životabudič, což je sirup s pěti bylinkami, pak Meducínka s propolisem na posílení imunity, medovina a Životabudič pro muže a další produkty. Později začala firma vyrábět sirupy Kitl Syrob z čerstvých bylinek. Ke třem příchutím - mátové, bezové a zázvorové - přibyl později grapefruit s dužninou a višeň a nově malina s dužinou. "Připravujeme i další. Naše výrobky se už neprodávají jen v Libereckém kraji, spolupracujeme s řetězci Globus a Makro, ale dodáváme i do restaurací McDonald's," dodal Vokurka.

Autoři | Foto Kitl

Štítky Jablonec nad Nisou, Kitl, sirup, McDonald's, víno, Liberecký kraj, výroba, Globus, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poptávka po sirupech firmy Kitl roste, nestačí vyrábět. Dodávají i do McDonald's  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.