Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na Liberecku se opět víc staví. Za první čtvrtletí roku se prostavělo přes 400 milionů

Stavební výroba v Libereckém kraji začala po loňském propadu opět růst, pomohly i dotace z evropských fondů. Za první čtvrtletí odvedly stavební firmy s více než 50 zaměstnanci práci za 406 milionů korun, což představuje meziroční nárůst o 3,6 procenta.

Liberecký kraj je podhorskou oblastí, kde stavební sezona začíná většinou koncem března nebo až v dubnu, proto je vždy objem stavebních prací od ledna do března minimální. V dalších měsících je tak možné očekávat ještě výraznější růst stavební výroby.

Jen Liberecký kraj plánuje letos i díky podpoře z evropských fondů investovat víc než 800 milionů korun do rekonstrukcí svých komunikací. K velkým projektům patří také výstavba nového nádraží v České Lípě za miliardu korun nebo třeba výstavba nového domu pro seniory v Liberci, kterou financuje firma EBM Partner.

Oživení výstavby se v prvním čtvrtletí projevilo také zvýšením počtu zaměstnanců ve stavebnictví. Firmy v kraji zaměstnávaly v prvních třech měsících roku 1506 lidí, což bylo o devět procent víc než ve stejném období loňského roku. Stavbaři si zároveň polepšili, průměrná mzda vzrostla o 3,2 procenta na 26.175 korun.

Mzdy ve stavebnictví byly o 482 korun vyšší než průměrná mzda v kraji, ta v prvním čtvrtletí obnášela 25.693 korun. V celostátním měřítku jsou ale mzdy stavbařů ještě výrazně vyšší, v průměru dosáhly za první tři měsíce roku 30.943 korun.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky stavební výroba, Liberecký kraj, stavba, EBM Partner a.s., Česká Lípa, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Liberecku se opět víc staví. Za první čtvrtletí roku se prostavělo přes 400 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.