Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Od artdecových garáží až po dotace. Kraj otevírá Evropský dům

Liberecký kraj za téměř 97 milionů korun kompletně zrekonstruoval bývalý výzkumný ústav VÚTS. A právě ve čtvrtek ho slavnostně otevírá. Budova opět vypadá prakticky stejně, jako v době svého vniku v roce 1930, kdy byla postavena jako garáže. Nyní v ní sídlí společnosti, zabývající se evropskými dotacemi, ale i Korid nebo jednotlivé zastupitelské kluby.

Rekonstrukce trvala rok a měsíc. Z původní stavby nezbylo prakticky nic. „Původní jsou vlastně jen nosné konstrukce a také vnitřní schodiště, jinak je všechno nové,“ prozradil Ondřej Jandejsek, hlavní stavbyvedoucí firmy Syner, která rekonstrukci prováděla.

Objekt se stavěl jako garáže, poté zde ale dlouhá léta sídlil VÚTS. Budova se díky rekonstrukci znovu přiblížila svému původnímu vzhledu. „Jako veřejná instituce bychom měli ctít stavební dědictví,“ okomentoval náměstek hejtmana Marek Pieter.

Uvnitř už ale lidé nenajdou garáže, ale povětšinou kanceláře. Sídlit zde bude hned několik insitutcí, které se zabývají evropskými dotacemi. Nyní je tak žadatelé najdou pod jednou střechou a nemusí složitě obíhat různá místa.

„Jsem přesvědčen, že Evropská dům bude přínosem nejen pro starosty obcí, ale i pro místní podnikatele a občany, kteří zde získají informace třeba ke kotlíkovým dotacím,“ zmínil hejtman Martin Půta.

Sídlo zde našla i společnost Korid, která koordinuje veřejnou dopravu v kraji, zde také bude místo pro vyřízení Opuscard.

Dále zde sídlí Euroregion Nisa, Sdružení obcí Libereckého kraje a brzy přibude Czechinvest. Lidé zde najdou také Eurocentrum Liberec, Centrum pro regionální rozvoj a kanceláře by tu měl mít i Státní fond České republiky.

Celková rekonstrukce kraj vyšla na 96 765 475 korun a celý rozpočet pokryl ze svých zdrojů.

Modernizace objektu je částí dalšího plánu kraje postupně zrekonstruovat i budovu E, která je za Evropským domem. Zde by měl vzniknout podnikatelský inkubátor a časem se sem přesune i jídelna pro zaměstnance.

A pracuje se také na obnově okolí krajského úřadu.

Autoři | Foto

Štítky Liberecký kraj, Evropský dům, garáž, dům, Syner, Marek Pieter, Martin Půta, CzechInvest

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od artdecových garáží až po dotace. Kraj otevírá Evropský dům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.