Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Bombardier plánuje rozšíření výroby v České Lípě, přijme 800 lidí

Českolipský výrobce vlakových souprav Bombardier Transportation CR plánuje rozšíření výroby v České Lípě. Společnost, která dnes zaměstnává zhruba 920 pracovníků, z toho stovku zahraničních, chce v příštích dvou letech přijmout dalších 800 lidí. Na setkání se starosty Českolipska o tom dnes informoval mluvčí firmy Vlastimil Waic. Kolik chce Bombardier do rozšíření investovat, říct nechtěl, jedná ale s agenturou CzechInvest o investiční pobídce.

Někteří starostové mají z plánovaného rozšíření obavy. "Vidím v tom pozitiva zejména v tom, že se tu bude rozvíjet jiný průmysl než automobilový nebo sklářský," řekl dnes starosta Nového Boru Jaromír Dvořák (Starostové pro Liberecký kraj). Je ale podle něj otázkou, zda je infrastruktura v regionu na takové rozšíření výroby připravena. Už dnes komunikace v České Lípě a okolí náporu automobilů sotva stačí. "Se stavem komunikací i kapacitou dopravy se potýkáme dlouhodobě," dodal. 

"Navíc tu zazněly od Bombardieru žádosti o ubytování, ale Česká Lípa ani Nový Bor jako největší města nemají možnost ubytování. Jde nám o to, aby tu nevznikly druhé Kvasiny, to znamená obrovský příliv zřejmě zahraničních zaměstnanců," řekl Dvořák. Na Českolipsku totiž v tuto chvíli chybí nejen kvalifikovaní pracovníci, ale volná pracovní síla vůbec. Nezaměstnanost v regionu klesla v září na 2,8 procenta, což je historické minimum. Bez práce je na Českolipsku 2300 lidí, velká část z nich ale podle Dvořáka ani nemá zájem pracovat.

Českolipská firma Bombardier Transportation CR je součástí nadnárodní skupiny Bombardier, která je předním světovým výrobcem dopravních řešení od regionálních a obchodních proudových letadel až po vybavení pro železniční dopravu. V České Lípě se podle Waice aktuálně vyrábějí osobní vlaky pro francouzské železnice, do roku 2020 má firma zajištěné zakázky také pro železnice v Belgii a Rakousku. V roce 2015 uskutečnil Bombardier Transporter CR podle obchodního rejstříku zakázky za 1,8 miliardy korun a jeho hospodaření skončilo ziskem téměř 107 milionů. Loňské údaje zatím k dispozici nejsou. Veškerá produkce českolipské firmy míří do zahraničí.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Česká Lípa, Liberecký kraj, Bombardier, práce, zaměstnání, výroba, okres Česká Lípa, CzechInvest, Jaromír Dvořák, železnice, Nový Bor, Starostové pro Liberecký kraj, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bombardier plánuje rozšíření výroby v České Lípě, přijme 800 lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.