Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Dobrá zpráva pro zaměstnance Benteleru. Od příštího roku si o několik stovek polepší

O více než šest procent zvýší v příštím roce mzdy svých zaměstnanců výrobce dílů pro automobilový průmysl Benteler. Podnik, který v závodech v Liberci, Jablonci nad Nisou, Chrastavě a Rumburku zaměstnává bezmála 2500 lidí, vyplácí už dnes nadprůměrné mzdy. Výrazným zvýšením platů si chce podnik udržet své kvalitní pracovníky.

Hlavně dodavatelům součástek pro automobilový průmysl chybí podle Milana Šubrta z Asociace samostatných odborů, která zaměstnance firmy zastupuje, kvalifikovaní pracovníci a často si je přeplácejí. Dohodnuté zvýšení mezd by mělo zaměstnancům Benteleru přinést do peněženek více než tisícikorunu měsíčně navíc. Výši průměrné mzdy v podniku nechtěl Šubrt specifikovat. Podle informací z obchodního rejstříku se ale loni průměrná mzda zaměstnanců firmy bez vedoucích pracovníků pohybovala kolem 34 500 korun. Na letošní rok se podařilo dohodnout zvýšení mezd na úrovni 3,5 procenta.

Nárůst mezd dohodnutý v Benteleru patří podle Šubrta k nejvyšším v kraji. "Pracovníci z Benteleru jsou na velmi vysoké úrovni, jsou považovaní za vysoce kvalifikované a firmy o ně mají obrovský zájem. Pokud někdo z Benteleru nastupuje u jiné firmy, často podle našich informací ani nedostává zkušební lhůtu, ale rovnou smlouvu na dobu neurčitou," poznamenal Šubrt.

Mzdy v průmyslu v Libereckém kraji patří k nejvyšším v Česku, nahoru je táhne zejména automobilový průmysl, který je v kraji dominantní. V prvním pololetí letošního roku vyplácely průmyslové podniky v kraji v průměru 29 801 Kč hrubého, což v meziročním srovnání představovalo nárůst o 4,2 procenta. Podle informací z Českého statistického úřadu (ČSÚ) brali víc jen zaměstnanci v průmyslových podnicích v Praze a středních Čechách.

Odboráři v Libereckém kraji vyjednávají pro příští rok další zvýšení základních mezd o tři až čtyři procenta a také navýšení dalších odměn a benefitů. "Někde, jako v Benteleru, už máme smlouvy uzavřené, jsou ale také podniky, kde se vedení zvyšování mezd brání a jednání blokují. V jedné slévárně na Liberecku jednáme už od května, k žádné dohodě jsme zatím nedošli," dodal Šubrt, který zastupuje zaměstnance zhruba 70 firem v Libereckém kraji.

Autoři | Foto Benteler

Štítky mzda, automobilový průmysl, Benteler, Liberec, Jablonec nad Nisou, Rumburk, Chrastava, Liberecký kraj, Asociace samostatných odborů České republiky, Český statistický úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrá zpráva pro zaměstnance Benteleru. Od příštího roku si o několik stovek polepší  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.