Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Stav silnic v Libereckém kraji se zlepšuje, opravy budou pokračovat i letos

Stav silnic v Libereckém kraji se pomalu zlepšuje, řekl dnes novinářům náměstek hejtmana pro dopravu Marek Pieter. Přestože kraj do rekonstrukcí a oprav dává ročně stamiliony, stále je asi 48 procent krajských komunikací druhých a třetích tříd v nevyhovujícím či havarijním stavu. Kraj na letošní rok připravuje další rekonstrukce komunikací nejméně za 475 milionů korun, uvedl Pieter (Starostové pro Liberecký kraj).

"Peněz na rekonstrukce silnic by bylo potřeba víc, zvlášť po letošní zimě, která díky teplotním výkyvům bude znamenat pravděpodobně významný nárůst nákladů nejen na zimní údržbu, ale i na tu běžnou. Ta se provádí v letních měsících a měla by opravit alespoň ty největší výtluky, které se po zimě na silnicích objeví," doplnil hejtman Martin Půta (STAN).

Liberecký kraj vlastní téměř 2077 kilometrů silnic nižších tříd, což je 86 procent komunikací na jeho území. Podle analýzy, kterou si nechává každoročně zpracovat, bylo koncem loňského roku v nevyhovujícím nebo havarijním stavu necelých 990 kilometrů silnic a ve výborném stavu bezmála 269 kilometrů. Na kompletní obnovu komunikací by kraj v nejbližších deseti letech potřeboval nejméně tři miliardy korun.

Letos budou opravy komunikací pokračovat, do silnic by mělo jít nejméně 475 milionů korun. "Věřím, že částka není konečná. Její skutečná výše závisí na dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury, která je krajům přislíbena, pro náš kraj to má být 85 milionů korun," řekl hejtman. Doufá, že se podaří vyjednat podporu vyšší. V rozpočtu je 260 milionů na rekonstrukce krajských silnic, další projekty chce kraj financovat s využitím evropských dotací. Klíčovým by měl být projekt Od zámku Frýdlant po zámek Czocha, který má opravit hlavní trasy na Frýdlantsku.

Autoři | Foto Jan Homolka

Štítky silnice, Liberecký kraj, oprava, rekonstrukce, Marek Pieter, Starostové pro Liberecký kraj, Martin Půta, Starostové a nezávislí, Státní fond dopravní infrastruktury

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stav silnic v Libereckém kraji se zlepšuje, opravy budou pokračovat i letos  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.