Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Libereckém kraji opět budou kurzy bezpečné jízdy pro motorkáře

V Libereckém kraji se letos uskuteční deset kurzů bezpečné jízdy pro motocyklisty Učme se přežít. Projekt vznikl v Libereckém kraji v roce 2010 a loni se rozšířil do dalších míst v České republice. Čtyři kurzy na Autodromu Sosnová zaplatí Liberecký kraj, na dalších šest přispěje Česká kancelář pojistitelů. Projekt bude zahrnovat i jeden speciální kurz pro učitele z autoškol, kurzy se uskuteční v květnu a červnu.

Kurzy bezpečné jízdy jsou určeny hlavně začínajícím motocyklistům, hojně je ale využívají i starší řidiči, kteří se k jízdě na motocyklu po letech vracejí. Motocyklisté se na kurzech neučí závodit, ale poznat limity své i svého silného stroje. "Výuka v autoškolách je naprosto nedostatečná," uvedl Roman Budský z týmu dopravní bezpečnosti. Autoškola podle něj naučí řidiče jen základy - rozjet a zastavit, zařadit dvojku a trojku. Doplňkové kurzy by měly řidiče připravit na situace, které ho mohou v běžném provozu potkat, a naučit ho, jak v takové situaci bezpečně reagovat.

Motocyklisté patří spolu s cyklisty a chodci k nejzranitelnějším účastníkům silničního provozu. Ve srovnání s řidiči automobilů je u nich při nehodě až 18krát větší riziko smrtelného zranění. Ne vždy je ale na vině motocyklista. V polovině smrtelných nehod motocyklista havárii nezpůsobil, jen se jí nedokázal vyhnout. I v tom mají kurzy pomoci. Řidič má na autodromu možnost si v chráněných podmínkách vyzkoušet, co zvládne a co dokáže jeho stroj, aniž mu hrozí něco vážnějšího, než že vyletí z dráhy a složí se s motocyklem na trávu.

Podobné kurzy pořádal v minulosti Liberecký kraj také pro začínající řidiče automobilů. Určeny byly pro ty, kteří měli řidičské oprávnění méně než tři roky a byli mladší 30 let. Za kurz, který běžně stojí 3500 korun, platili jen 200 korun, zbytek hradil kraj. Podle náměstka pro dopravu Marka Pietera (Starostové pro Liberecký kraj) není vyloučeno, že se k nim kraj zase vrátí. Podle Budského by to bylo třeba. "Podle výzkumů by měl jít člověk na silnici jako samostatný řidič až poté, co odjezdil v rámci přípravy 3000 kilometrů, v rámci českých autoškol najezdí zhruba 500 kilometrů. Za zkušeného se považuje člověk, který ujel minimálně 100 tisíc kilometrů za volantem," dodal Budský.

Autoři

Štítky Liberecký kraj, autoškola, Česká kancelář pojistitelů, Roman Budský, Česko, Marek Pieter, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Věra Bláhová

Dobrý den, moc by mě to zajímalo. Máte už nějaké konkrétní termíny?

Úterý, 21. února 2017, 12:27Odpovědět

V Libereckém kraji opět budou kurzy bezpečné jízdy pro motorkáře  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.