Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Řidiči autobusů otevřeně mluví o stávce. Výplatní termín ukázal, že přidáno dostali jen minimálně

Řidiči autobusů v Libereckém kraji otevřeně hovoří o stávce. Dnešní výplatní termín ukázal, že přidáno dostali jen minimálně, někteří dokonce za leden brali méně. I když Liberecký kraj na zvýšení mezd dopravcům přidal, nakonec se zřejmě i zdejší řidiči ke stávce připojí. Rozhodnout by se mělo ve středu, kdy zasedne předsednictvo Odborového svazu dopravy (OSD).

Mzdy řidičů autobusů se měly podle dohody vlády a odborů zvýšit letos zhruba o třetinu z nynějších 71,60 Kč na hodinu na 98,10 Kč. Vzrůst má i příplatek za čekání mezi jednotlivými jízdami z 50 Kč na hodinu na 88 Kč. Nově by měl být zaveden příplatek za náročné pracovní prostředí ve výši 6,60 Kč za hodinu. Minimální garantovaný příjem řidiče autobusu při 60 hodinách čekání a rozvržené pracovní době v rozsahu 168 hodin se tak podle odhadu vlády zvýší přibližně o 7800 korun měsíčně. Skutečnost je ale jiná. "Je to výsměch," řekl dnes předseda Základní organizace Odborového svazu dopravy Jablonec nad Nisou Jiří Kuchynka.

Největší dopravce v Libereckém kraji BusLine vyplatil mzdy přesně podle nařízení vlády a navazující metodiky ministerstva práce a sociálních věcí. "To, že tato částka neodpovídá představám řidičů, je věc druhá. Bohužel, mediální prezentace navýšení mezd pro řidiče neodpovídá té prováděcí. Tedy legislativní předpisy tvořené Vládou ČR hovoří něco jiného než jejich mediální interpretace," řekl dnes předseda představenstva BusLine Radek Chobot. Firma navíc podle něj zatím hradí většinu zvýšení mezd ze svého, protože od některých objednatelů peníze navíc nedostala. Mimo Libereckého kraje jezdí firma třeba v kraji Ústeckém, Královéhradeckém a Středočeském.

Problémem je podle Kuchynky právě metodika ministerstva práce. "My jsme celou dobu žádali navýšení základního tarifu mzdy, metodika ministerstva práce ale do základu zahrnula i nenárokové složky, takže teď všichni dostávají stejně a není žádná motivace. A ti řidiči, kteří víc čekají, paradoxně dostávají nejvíc peněz a ti, kteří jezdí, dostávají nejmíň," popsal situaci odborář, podle nějž je stávka neodvratná. "Už ani nechci s nikým jednat, už bychom byli pro smích," dodal.

Autoři | Foto Jaroslav Appeltauer

Štítky stávka, řidič autobusu, Liberecký kraj, mzda, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, BusLine, Vláda ČR, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řidiči autobusů otevřeně mluví o stávce. Výplatní termín ukázal, že přidáno dostali jen minimálně  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.