Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberecký kraj hledá nové autobusové dopravce, BusLine a ČSAD Liberec končí

Liberecký kraj musí do konce května najít nové autobusové dopravce pro oblast Liberecka, Jablonecka a Semilska. Současní dopravci BusLine a ČSAD Liberec se rozhodli smlouvy ukončit, protože peníze, které od kraje dostali jako kompenzaci zvýšení mezd řidičů autobusů jim na celý rok nestačí. Liberecký kraj v pondělí zahájí jednací řízení se všemi dopravci zapojenými v integrovaném systému dopravy v kraji (IDOL), aby dopravu od června zajistil.

Liberecký kraj objednává regionální autobusovou dopravu v rozsahu kolem 13 milionů kilometrů, zajišťuje ji devět dopravců. Na základě dohody vlády a odborů se měly mzdy řidičů autobusů zvýšit od Nového roku až o třetinu. Liberecký kraj si připravil na kompenzace 60 milionů korun, dopravcům ale přidal na základě dodatků jen 5,7 milionu korun. "Víc smlouvy a zákon o veřejných zakázkách přidat nedovolují," řekl náměstek hejtmana Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj). Společnosti BusLine, která je v kraji největším dopravcem, vydrží peníze jen do 15. března, ČSAD Liberec do poloviny června.

Podle předsedy představenstva společnosti BusLine Radka Chobota, se zvýšením mezd řidičů autobusů, zvedly měsíční náklady společnosti jen v Libereckém kraji o 2,1 milionu korun. Peníze od kraje tak vystačí jen do poloviny března, pak už bude muset firma platit vyšší mzdy řidičů ze svého, což je dlouhodobě neudržitelné. "Zajištění dopravy na Semilsku ale rozhodně není ohroženo, dohodli jsme se s Libereckým krajem na kompromisním řešení a jsme připraveni zajišťovat dopravu do té doby, než najde jiné řešení," řekl Chobot.

Nové smlouvy na zajištění dopravy by podle Pietera měly zahrnovat i vyšší mzdy řidičů, ale například také možnost postihovat dopravce v případě, že některé spoje nevypraví. "Oslovíme dopravce zapojené v IDOL, bohužel nemůžeme oslovit všechny dopravce, protože zapojení do systému trvá zhruba devět měsíců," vysvětlil náměstek. Kdo bude dopravu zajišťovat by podle něj mělo být jasné na začátku dubna. V případě, že zakázku získá někdo jiný než současní dopravci - BusLine nebo ČSAD Liberec, bude třeba na jednotlivé linky vydat nové licence, což může trvat několik týdnů až měsíců. Dopravu by měli v takovém případě převzít od června.

Autoři | Foto BusLine

Štítky Liberecký kraj, BusLine, ČSAD Liberec, doprava, mzda, peníze, okres Semily, okres Jablonec nad Nisou, Integrovaný dopravní systém Libereckého kraje, Marek Pieter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj hledá nové autobusové dopravce, BusLine a ČSAD Liberec končí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.