Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberecký kraj získal dotaci na rekonstrukci silnice v Jilemnici

Liberecký kraj získal z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) evropskou dotaci na rekonstrukci silnice druhé třídy 293 v Jilemnici. Je to teprve druhý projekt na silnicích v kraji, na který se z nového programu podařilo získat dotace, řekla dnes novinářům krajská radní pro rozvoj Radka Loučková Kotasová (ANO). Oprava silnice přijde na více než 37 milionů korun, necelých 80 procent zaplatí Evropská unie. K projektu se připojí i město Jilemnice s výstavbou chodníků a veřejného osvětlení.

Původně měla být oprava silnice jako jeden projekt. "Vzhledem k podmínkám dotačního programu, kdy by významná část výdajů byla zařazena mezi nezpůsobilé, to budou projekty dva. Máme uzavřeno partnerství s městem Jilemnice, které si požádalo o dotaci z jiné výzvy. Jejich projekt je zhruba za 28 milionů korun," vysvětlila rozdělení projektu krajská radní. Na přípravě projektu, který dohromady přijde zhruba na 65 milionů korun, pracoval Liberecký kraj dva roky.

Z programu IROP, který navazuje na dřívějších sedm regionálních operačních programů a částečně na Integrovaný operační program z období 2007 až 2013, se zatím libereckému kraji podařilo na opravy silnic získat dotace pro jeden projekt. Už loni opravil silnici v Jablonném v Podještědí na Liberecku. Oprava úseku od hlavní silnice 13 po železniční přejezd stála pět milionů korun. Připravena je další etapa za zhruba 49 milionů korun. Ještě letos by se také měly podle Loučkové Kotasové uskutečnit rekonstrukce silnic u obce Okna na Českolipsku a rekonstrukce dvou křižovatek v Semilech, dohromady za 141 milionů korun.

"V druhé polovině roku chceme předložit do aktuální výzvy IROP dalších osm projektů v celkovém objemu 1,4 miliardy korun. Jedná se především o akce na Českolipsku, další v Turnově a Jilemnici," doplnil hejtman Martin Půta (STAN). Oprav by se tak v letech 2018 až 2020 měly dočkat silnice druhé třídy v Jablonném, Doksech, Mimoni, Turnově, České Lípy, z Jilemnice do Košťálova, obchvat Zákup nebo okružní křižovatka ve Stráži pod Ralskem. Na další čtyři projekty za 180 milionů korun chce kraj žádat dotace z Integrovaného plánu rozvoje území Liberec-Jablonec nad Nisou.

Autoři

Štítky silnice, Liberecký kraj, projekt, Jilemnice, dotace, Evropská unie, Radka Loučková Kotasová, ANO 2011, Martin Půta, okres Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj získal dotaci na rekonstrukci silnice v Jilemnici  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.