Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Řidiče čeká další dopravní omezení, rekonstrukce silnice zkomplikuje od dubna cestu z Doks

Rekonstrukce silnice zkomplikuje od dubna cestu z Doks na Českolipsku směrem na Mělník, kterou hlavně v létě využívají turisté ze středních Čech při cestě k Máchovu jezeru. Liberecký kraj získal z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) evropskou dotaci na kompletní rekonstrukci silnice druhé třídy 273 od obce Okna až na hranici se Středočeským krajem. Stavba přijde na 55 milionů korun, po novém by se mělo jezdit nejpozději začátkem září.

"Jedná se o náš druhý silniční projekt, který budeme z IROP realizovat," doplnil náměstek libereckého hejtmana Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj). Rekonstrukce čeká úsek dlouhý 4,6 kilometru. V současné době je silnice široká jen pět metrů a na některých místech se nevyhnou dvě nákladní auta. Stavbaři silnici rozšíří na 6,5 metru a komunikaci také odvodní.

Projektanti původně náklady stavby odhadli na více než 65 milionů korun, v soutěži se ji podařilo o deset milionů snížit. "Stavba začne od hranic kraje směrem na sever, čili k Oknům. Bude na tři etapy a vždycky bude úplná uzavírka na daném úseku," řekl ředitel Krajské správy silnic Libereckého kraje Jan Růžička. První uzavírka bude od 1. dubna do 23. května od hranic kraje ke Žďáru. Druhá etapa naváže od 23. května do 4. července od Žďáru na křižovatku na Luka a poslední etapa potrvá od 4. července do 8. srpna od křižovatky na Luka až do Oken.

Z programu IROP, který navazuje na dřívějších sedm regionálních operačních programů a částečně na Integrovaný operační program z období 2007 až 2013, se zatím libereckému kraji podařilo na opravy silnic získat dotace pro jeden projekt. Už loni opravil silnici v Jablonném v Podještědí na Liberecku. Oprava úseku od hlavní silnice 13 po železniční přejezd stála pět milionů korun. Připravena je další etapa za zhruba 49 milionů korun. Příslib dotace dostal kraj také na rekonstrukci silnice druhé třídy 293 v Jilemnici na Semilsku. K projektu za více než 37 milionů korun se připojí i město s opravou chodníků a osvětlení za 28 milionů. Dalších osm projektů za 1,4 miliardy korun kraj připravuje.

Autoři

Štítky silnice, Doksy, Středočeský kraj, Liberecký kraj, okno, projekt, Mělník, okres Česká Lípa, Máchovo jezero, Marek Pieter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řidiče čeká další dopravní omezení, rekonstrukce silnice zkomplikuje od dubna cestu z Doks  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.