Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

O podobě terminálu v Jablonci rozhodne architektonická soutěž

O podobě nového dopravního terminálu v Jablonci nad Nisou rozhodne architektonická soutěž. Její vyhlášení schválilo jablonecké zastupitelstvo. Nový terminál, který má vyrůst v Kamenné ulici, bude blíž centru města, umožní napojení lávkou k železniční zastávce a také vybudování parkoviště pro 200 aut. Na stavbu, jejíž náklady se odhadují na 150 až 200 milionů korun, chce radnice získat dotace z evropských fondů prostřednictvím Integrovaného programu rozvoje území Liberec - Jablonec (IPRÚ).

"Jako nejvhodnější způsob přípravy projektu se jeví architektonická soutěž podle soutěžního řádu České komory architektů," řekl náměstek primátora Lukáš Pleticha (ČSSD), který návrh předkládal. Architektonická soutěž je sice podle něj náročnější časově i finančně, umožní ale zadat přímo autorovi vítězného návrhu zpracování dalších stupňů projektové dokumentace. "Tím se výrazně ušetří čas při přípravě projektu, žádosti o dotaci a realizaci," dodal Pleticha. Za soutěž podle něj město zaplatí podle odhadů 3,2 milionu korun.

Výstavba nového dopravního terminálu patří k největším projektům ve městě v novém programovacím období. Navazuje na plánované prodloužení tramvajové trati z Liberce do Jablonce nad Nisou, které připravuje Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ). Dnes tramvajová trať končí u Tyršových sadů a v plánu je její prodloužení až na nový terminál v Jablonci přes Soukennou ulici a Dolní náměstí. Náklady tohoto projektu se předběžně odhadují na více než půl miliardy korun.

Jablonec nad Nisou připravuje celkem osm projektů, na které chce v nejbližších letech čerpat dotace z evropských fondů. Z IPRÚ má město možnost získat kolem 850 milionů korun. Peníze z programu by měly směřovat zejména na rekonstrukce komunikací, dopravního terminálu, ale také třeba do nákupu moderních tramvají nebo ekologických autobusů s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG). Počítá se ale i s novými cyklostezkami, peníze by měly jít také do rozšíření sociálních služeb, výstavby sociálních bytů či do modernizace mateřských a základních škol.

Autoři | Foto město Jablonec nad Nisou

Štítky Jablonec nad Nisou, architektonická soutěž, projekt, Liberec, dotace, Lukáš Pleticha, Česká komora architektů, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O podobě terminálu v Jablonci rozhodne architektonická soutěž  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.