Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Skalní sesuv zkomplikuje na několik měsíců příjezd do Nového Boru

Nedávný skalní sesuv zkomplikuje zřejmě až na několik měsíců provoz na příjezdu do Nového Boru ve směru od Liberce. Dopravu tam od minulého týdne řídí kyvadlově semafory. Není vyloučeno, že omezení může trvat i do příštího roku. Krajská správa silnic Libereckého kraje připravuje projekt sanace skály, její stav by měl v nejbližší době posoudit geolog.

Ze skály nad silnicí se podle ředitele správy silnic Jana Růžičky minulý týden uvolnilo několik balvanů a spadlo na vozovku. Nikomu se nic nestalo, ale z bezpečnostních důvodů museli silničáři cestu částečně uzavřít. Dopravu svedli na polovinu vozovky, kde ji řídí semafory. Pokud posudek ukáže, že skála není bezpečná, budou tam podle šéfa silničářů semafory muset zůstat do doby, než se podaří skálu zabezpečit.

"Zatím není jasné, kdy se to bude dělat. Záležet bude na výši nákladů, zda nám na to letos zbudou peníze," řekl Růžička. Náklady na sanaci skály nedokázal odhadnout. "Jestliže to půjde jednoduše, za málo peněz, pak do toho půjdeme. Ale v případě, že by se musela ta skála sanovat nějakým zásadním způsobem, včetně obrání a následně zpevňování nebo sítě, tak to pak už vůbec není o drobných penězích, ale o milionech," doplnil ředitel krajské správy silnic.

V zájmu krajské správy silnic je podle Růžičky zajistit sanaci skály ještě letos, aby nemusela platit semafory. "Zatím ale nemáme tušení, co to bude obnášet, protože zespoda to nevypadá nějak dramaticky. Není ale vidět, co je nad tím. Navíc to má ještě jednu komplikaci, že tam vedou dráty vysokého napětí, které jsou na konzoli vetknuté do té skály. V případě, že by se sanovalo nahoře, by se asi musely přeložit," poznamenal. I to by případnou sanaci mohlo prodražit.

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky skála, silnice, Nový Bor, environmentální remediace, Liberec, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skalní sesuv zkomplikuje na několik měsíců příjezd do Nového Boru  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.