Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nové cyklostezky přibývají v Libereckém kraji jen pomalu

Nové cyklostezky přibývají v Libereckém kraji jen pomalu. V přípravě jsou ale nové projekty za desítky milionů korun. Pomoci chce i Liberecký kraj, který letos na podporu rozvoje cyklodopravy vyčlenil 12 milionů korun, více než dvojnásobek toho co loni. Cyklodoprava je jednou z krajských priorit.

"Z těch 12 milionů na cyklodopravu je sedm milionů v dotačních programech, které už byly vypsány. Dva miliony korun z toho jsou na projekční přípravu a pět milionů na výstavbu a rekonstrukce cyklostezek. Zbylých pět milionů má zatím kraj nerozdělených," řekl vedoucí krajského odboru dopravy Jan Čáp. Tyto peníze chce kraj použít na projektovou přípravu páteřních cyklotras, jako je Zelená cyklomagistrála Ploučnice, Greenways Jizera nebo koridor Odra-Nisa, který propojí české cyklotrasy se stezkami v sousedním Německu a Polsku.

V Libereckém kraji je zhruba 250 značených cyklotras a stezek, dohromady je to více než 2200 kilometrů. K nejvytíženějším patří Jizerská magistrála, ale také hotové úseky Greenways Jizera, Singltrek pod Smrkem, trasy kolem Máchova jezera nebo v Českém ráji. I když cyklotras přibývá, většinou využívají již existující komunikace. Mnohde cyklistické trasy vedou po hlavních komunikacích nebo se s nimi kříží, a jsou proto rizikové z hlediska bezpečnosti dopravy. Hlavní snahou je proto oddělit postupně trasy pro cyklisty od motorové dopravy.

Právě v těchto dnech třeba Lesy ČR dokončily první etapu nové cyklostezky sv. Zdislavy, která má v budoucnu propojit Nový Bor s Bílým Kostelem nad Nisou na Liberecku a odvést cyklisty z frekventovaných komunikací I/13 a I/9. Náklady na zhruba 38 kilometrů dlouhou trasu se odhadují na 190 milionů korun, hotov je zatím tříkilometrový úsek, který končí ve Svoru. Za 13 milionů korun ho vybudovaly Lesy ČR. "Cyklisté na něj budou moci vyrazit v sobotu 6. května," sdělila mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. Lesy ale před sezonou také například opravily šest lávek na cyklistických stezkách oblíbeného Singltreku pod Smrkem.

Podmínky pro cyklisty by se měly v nejbližších letech zlepšit také v Liberci a sousedním Jablonci nad Nisou. Obě města chtějí do rozvoje cyklodopravy investovat desítky milionů. V kopcovitém Liberci je dnes jen zhruba deset kilometrů cyklostezek. V plánech města je v příštích letech vybudovat s pomocí evropských dotací dalších bezmála sedm kilometrů. Jde o devět úseků v blízkosti řeky Nisy, odhadem na ně bude potřeba téměř 45 milionů korun. "Nejblíže k realizaci je prodloužení cyklostezky kolem Nisy ve směru na Machnín," řekl náměstek primátora Jan Korytář (Změna pro Liberec).

Více než 90 milionů korun z EU plánuje využít na rozvoj cyklodopravy Jablonec. Podél ulice Palackého chce za 11 milionů vybudovat cyklopruhy, které by na frekventované komunikaci zvýšily bezpečnost cyklistů. Za 80 milionů plánuje radnice dobudovat chybějící úseky páteřní cyklostezky Odra-Nisa, tam by práce měly začít už v letošním roce. Dalších 22 milionů chce investovat Mikroregion Jizerské hory do bezpečné cyklostezky, která propojí Jablonec, Janov, Bedřichov, Lučany, Pulečný, Rychnov a Rádlo.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky cyklostezka, Liberecký kraj, cyklistická trasa, cyklista, Lesy České republiky, Liberec, Jablonec nad Nisou, Evropská unie, Německo, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové cyklostezky přibývají v Libereckém kraji jen pomalu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.