Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kolem silnic vznikne několik kilometrů nových chodníků

Asi osm tisíc metrů čtverečních pozemků už letos Liberecký kraj bezúplatně převedl na obce, aby na nich podél silnic vybudovaly chodníky nebo cyklostezky. Podporuje tak zvýšení bezpečnosti občanů.

„Od začátku letošního roku do konce dubna jsme za tímto účelem na devět obcí bezúplatně převedli pozemky za celkem 484 tisíc korun. Snažíme se o to i v rámci stavebních příprav, formou Smluv o právu provést stavbu chodníku na pozemcích Libereckého kraje. V letošním roce jsme s obcemi uzavřeli už 15 takových smluv,“ říká Jitka Volfová (ANO), statutární náměstkyně hejtmana, která má ve svém resortu správu majetku.

Největší plochu pozemků Liberecký kraj v současné době převádí na Nové Město pod Smrkem, jedná se o výměru 1822 metrů čtverečných. Město tak může podél silnic vybudovat asi 1 kilometr chodníku. „Chceme v tomto trendu pokračovat. Pokud budeme mít vhodné pozemky, nebráníme se s obcemi jednat a podle možností jim vyjít vstříc,“ dodává statutární náměstkyně.

Současně Liberecký kraj od obcí vykupuje pozemky, které se nacházejí pod stavbami silnic II. a III. třídy za 50 korun za metr čtverečný. „Podle zákona o pozemních komunikacích musí být krajská silnice na pozemku, který je ve vlastnictví kraje. Tímto narovnáváme historicky nevypořádané majetkoprávní vztahy, když stavba ležela na pozemku obce a opačně. Letos máme v rozpočtu na výkupy pozemků připravenou částku 3 miliony korun,“ uzavírá náměstkyně Volfová.

Štítky silnice, pozemek, chodník, Liberecký kraj, Jitka Volfová, ANO 2011, Nové Město pod Smrkem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kolem silnic vznikne několik kilometrů nových chodníků  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.