Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nejmodernější liberecká tramvaj změnila vzhled. Od čtvrtka připomíná milníky tramvajové dopravy

Liberecký dopravní podnik slaví. Právě v těchto dnech je to přesně 120 let od momentu, kdy pod Ještědem poprvé vyjela tramvaj. Tehdy se psal rok 1897 a tramvaj vyrazila na trať od vlakového nádraží k zoologické zahradě. Právě tento moment si dopravní podnik připomíná speciálním polepem soupravy Evo II, na kterém jsou uveden všechny milníky tramvajové historie v Liberci.

Nejmodernější liberecká tramvaj Evo II vyjela v novém zbarvení do ulic Liberce ve čtvrtek v pravé poledne. "Věříme, že potěší a přitáhne oči nejen našich zaměstnanců, kteří ji takto polepenou uvidí poprvé, ale hlavně zákazníků a návštěvníků města. Oslava libereckých tramvají je zkrátka oslavou tradice tramvají v Liberci a tramvaj Evo II ji polepem jakési časové osy připomíná,“ doplnil ředitel dopravního podniku Luboš Wejnar.

Historické fotografie, které můžete od včerejška na tramvaji vidět, pochází z archivu Boveraclubu, který se stará o historické soupravy. „Snažili jsme se vybrat takové fotografie, aby tramvaje na nich ukazovaly vývoj dopravy v průběhu celých sto dvaceti let. Přední čelo tramvaje je pak reminiscencí na tramvaje T2, které v Liberci také slaví svojí šedesátku. A odměnou pro nás je i připomenutí třicátin našeho spolku na tramvaji,“ doplnil předseda Boveraclubu Tomáš Krebs.

Celý polep tramvaje vyšel na 200 tisíc korun a zpracovala ho liberecká Rommy Agency. „Zpracování dobových fotografií, které mnohdy nejsou a nemohou být v požadované kvalitě, bylo velmi náročné. Aby se docílilo požadovaného záměru zvýraznění jednotlivých typů libereckých tramvají, byly vozy oproti historické realitě pozadí kolorovány,“ komentoval svoji práci grafik Michal Říha.

Výročí vzniku tramvajové dopravy ve městě bude dopravní podnik připomínat častěji a častěji. Oslavy vygradují v sobotu 26. srpna Dnem otevřených dveří v tramvajové vozovně, ale již od 15. 6. – 24. 9. proběhne výstava 120. let tramvajové dopravy v Liberci ve výstavním sále Severočeského muzea v Liberci.  Výstava, která vznikla ve spolupráci s Boveraclubem a Severočeským muzeem v Liberci, má ve středu 14. června v 17 hodin svoji vernisáž.

Štítky doprava, dopravní společnost, Liberec, Ještěd, Severočeské muzeum v Liberci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejmodernější liberecká tramvaj změnila vzhled. Od čtvrtka připomíná milníky tramvajové dopravy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.