Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na zákaz vjezdu kamionů na Frýdlantsko nově upozorňují také značky ve směru od Liberce

Obyvatelům Frýdlantska se po více než roce ulevilo od dopravní zátěže, na silnicích by mělo ubýt kamionů mířících přes hraniční přechod v Habarticích do Polska a opačně. U polské Bogatyně před měsícem dokončili opravu mostu a kamiony mohou znovu jezdit přes Hrádek nad Nisou. Před dvěma týdny vrátili v polském Zawidówě k silnici značky, které v minulých letech průjezd těžkých kamionů nad 12 tun zakazovaly. Tento týden přibyla stejná značka také na silnici v opačném směru, tedy od Liberce.

Omezení provozu je ale podle všeho jen dočasné, protože Poláci počítají s opravou silnice kolem Bogatyně, což zřejmě kamiony na Frýdlantsko zase vrátí.

Zvýšený provoz těžkých kamionů na silnici 13 trápil obyvatele Frýdlantska od loňského května, kdy byl most u Bogatyně kvůli opravám pro nákladní dopravu uzavřen. Zatímco před tím po silnici projížděly denně jen desítky kamionů, od loňského května jich byly stovky. Kamiony komplikovaly dopravu, zvýšil se hluk i prašnost, domy kolem cesty navíc praskají. Na trase navíc chybějí odstavná parkoviště a služby pro řidiče kamionů. „Nahoře na Albrechtickém kopci je velká odstavná plocha, kterou řidiči využívají k odstavování, ale to s sebou nese nepořádek,“ řekl místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka.

Právě Albrechtický kopec často v zimě blokují nákladní automobily a kamiony. I proto byla frekventovaná silnice během poslední zimy několikrát téměř neprůjezdná.   

Problémy donedávna působily kamiony odstavené u čerpací stanice u vjezdu do Frýdlantu, které často zasahovaly do vozovky. Podle zástupce vedoucího dopravního inspektorátu Petra Imricha navíc řidiči kamionů často nedodržovali povolenou rychlost, v Mníšku projížděli na červenou, problémem je i špatný technický stav nákladních aut a nedodržování povinných přestávek. Policie proto od loňského roku kontrolovala kamiony na Frýdlantsku nejméně jednou do týdne a kontroly dělali i celníci.

Těžké kamiony nad 12 tun po silnici 13 do Polska v minulosti nejezdily. Omezení upravovala mezistátní dohoda, po vstupu obou zemí do schengenského prostoru ale padla. Poláci, kteří nechtěli, aby těžké kamiony jezdily přes Zawidów, ale průjezd na jejich straně značkami zakázali. Když se loni začalo pracovat na mostě u Bogatynie, omezující značení zmizelo. Oprava měla původně skončit už loni v listopadu, práce se ale protáhly. Největší problémy byly na silnici v zimě, v Albrechtickém kopci několikrát ve sněhu kamiony uvízly a policie pro ně silnici preventivně uzavírala.

Autoři | Foto Bezedný Frank

Štítky Habartice, Frýdlant, objížďka, kamion, doprava, Frýdlantsko, Bogatynia, Zawidów, silnice, Liberec, oprava, Polsko, Hrádek nad Nisou, Jiří Stodůlka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na zákaz vjezdu kamionů na Frýdlantsko nově upozorňují také značky ve směru od Liberce  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.