Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberecký kraj zavedl nový víkendový turistický autobus

Liberecký kraj zavedl novou víkendovou turistickou linku na Zlaté návrší v Krkonoších. Vyjíždí z nádraží v Harrachově a navazuje na vlaky z Liberce a polské Sklářské Poreby. Autobus jede údolím Jizery přes Rokytnici nad Jizerou, po vršcích přes Rezek do Vítkovic a odtud na nejvyšší autobusovou zastávku v Česku na Zlaté návrší v nadmořské výšce 1398 metrů.

"Nabízí to nové cesty, ze Zlatého návrší se lze dostat přes pramen Labe do Sklářské Poreby zpátky k vlaku, případně směrem na Harrachov nebo Rokytnici přes Dvoračky, což jsou všechno zhruba desetikilometrové výlety převážně z kopce," řekl Pavel Blažek ze společnosti Korid LK, která je koordinátorem dopravy v kraji. O víkendech jezdí na Zlaté návrší denně dva páry spojů a součástí linky je i spojení ráno z Jilemnice a odpoledne zase zpátky do Jilemnice. Od srpna by měla být pro dopravu uzavřena silnice k harrachovskému nádraží, autobus pak bude vyjíždět z Kořenova.

"Rozšířili jsme také provoz cyklovlaku, který jezdí v sobotu v 09:00 z Liberce do Kořenova, posiluje pravidelné vlaky, kam se nám občas všichni cyklisté nevešli. Z Kořenova nově vlak pokračuje přes Tanvald a Železný Brod do Turnova a Rovenska pod Troskami, kde je kolem poledne. Odpoledne pak odváží turisty z Českého ráje směrem na Liberec," řekl Blažek. Výhodou železničních linek je podle něj jejich potkávání v Liberci. Lze se tak snadno dostat z jednoho konce kraje na druhý s přestupem do deseti minut.

Liberecký kraj je oblíbenou turistickou oblastí, tisíce návštěvníků míří v létě nejen do oblasti Jizerských hor, Krkonoš nebo Českého ráje, ale také třeba k Máchovu jezeru. "U cestujících zaznamenáváme trvalou poptávku po využívání vlaků a autobusů v rámci volnočasových aktivit a snažíme se na ni odpovídajícím způsobem reagovat. Navíc cyklobusy, cyklovlaky a další letní spoje jsou ideálním řešení, jak lidem turistické oblasti více zpřístupnit," doplnil náměstek hejtmana Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj).

Autoři | Foto BusLine

Štítky Zlaté návrší, autobus, turistická linka, Liberecký kraj, Liberec, Krkonoše, Harrachov, Rokytnice nad Jizerou, Česko, Vítkovice, Údolí Jizery, Pavel Blažek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj zavedl nový víkendový turistický autobus  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.