Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberecký kraj chystá na příští rok opravy silnic za 300 milionů korun

Liberecký kraj má už teď před koncem prázdnin připraveny rekonstrukce silnic na příští rok. Budou pokračovat akce zahájené v letošním roce, jako je výstavba okružních křižovatek v Semilech, úpravy silnice v Jilemnici, ale i opravy silnic z České Lípy do Dobranova nebo z Doks do Dubé. Projekčně je ale připraveno dalších 56 akcí v hodnotě zhruba 307 milionů korun, které jsou dořešené i majetkově, mají stavební povolení a čekají jen na zahájení.

Liberecký kraj vlastní téměř 2077 kilometrů silnic nižších tříd, což je 86 procent komunikací na jeho území. Přestože do jejich rekonstrukcí a oprav investoval jen v posledních osmi letech víc než 6,5 miliardy korun, stále je bezmála polovina komunikací ve špatném či havarijním stavu. Podle analýzy, kterou si Liberecký kraj nechává každoročně zpracovat, bylo na konci loňského roku v nevyhovujícím či dokonce havarijním stavu téměř 990 kilometrů silnic a ve výborném stavu méně než 269 kilometrů.

V letošním roce investuje kraj do rekonstrukcí svých silnic druhých a třetích tříd zhruba 807 milionů korun. Připraveno a postupně zahájeno bylo 73 staveb. Opravy by se mělo dočkat 94 kilometrů silnic a 18 mostů. Téměř 55 procent peněz získal kraj z evropských fondů a Státního fondu dopravní infrastruktury, ze svého dá 364 milionů korun. Ve srovnání s loňským rokem jsou letos investice do krajských silnic zhruba dvojnásobné. "Je to především díky evropským dotacím, pomohly i vyšší příjmy z daní," poznamenal náměstek hejtmana Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj).

I v příštím roce bude podle Pietera záležet na tom, kolik peněz se podaří získat z evropských a státních fondů. "Myslím, že to nakonec bude podobné jako letos," dodal. Pokračovat by podle něj měly zejména investice do obnovy komunikací v turistických oblastech. "Obnovy by se tak měla dočkat například silnice z Desné k Protržené přehradě v Jizerských horách, kterou si pak od kraje město převezme," řekl. V plánu je také rekonstrukce silnice z Tanvaldu do Albrechtic v Jizerských horách, ale také třeba průjezd Turnovem nebo silnice mezi Ludvíkovem a Raspenavou.

Autoři

Štítky Liberecký kraj, silnice, rekonstrukce, oprava, Česká Lípa, Semily, Doksy, Dubá, Jilemnice, Dobranov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj chystá na příští rok opravy silnic za 300 milionů korun  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.