Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Oprava příjezdové silnice do Chrastavy je u konce

Liberecký kraj dokončil rekonstrukci příjezdové silnice do Chrastavy bezmála za 20 milionů korun. Město se na stavbě, která trvala déle než rok, podílelo více než třemi miliony korun, dalších 15 milionů zaplatili za rekonstrukce svých sítí plynaři a Severočeská vodárenská společnost. Teprve opravou této komunikace skončily ve městě opravy škod po bleskových povodních v roce 2010.

"Oficiálně byly sice povodňové akce zakončeny dříve, ale i tato silnice byla povodní velmi silně poškozena, zejména v dolní části," řekl starosta Chrastavy Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj). Ve městě bylo podle něj po povodních nutné zrekonstruovat všechny krajské komunikace, na městských opravovali 40 úseků. Chrastava patřila v srpnu 2010 k obcím nejvíce zasaženým povodní, velká voda jen na obecním majetku napáchala škody za 180 milionů. V celém kraji si tehdy vyžádala pět lidských životů a zůstaly po ní škody za 8,2 miliardy korun.

Příjezd do Chrastavy od Liberce byl zhruba rok pro dopravu kompletně uzavřený. Pracovalo se na téměř dvoukilometrovém úseku komunikace najednou v celé šířce od mimoúrovňové křižovatky se silnicí I/35 až po náměstí 1. máje. Kompletní obnovy se dočkala nejen silnice a inženýrské sítě, komunikace dostala chodníky, úpravou prošly zastávky, nezpevněné krajnice, silnice byla odvodněna, součástí byla i rekonstrukce mostu. I když byl investorem kraj, město připravilo pro stavbu projekt i povolení.

"Vzhledem k tomu, že tento úsek pozemní komunikace nemá charakter silnice druhé ani třetí třídy, předáme ho městu do vlastnictví," řekl u příležitosti otevření silnice náměstek hejtmana Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj). Není to jediná silnice, kterou kraj po rekonstrukci předá obci. "Obci budeme předávat také silnici na Javornik, která je v rekonstrukci, a také silnici v Nové Vsi u Lomnice nad Popelkou, kde také probíhá rekonstrukce," doplnil Pieter. V příštím roce je v plánu oprava silnice k Protržené přehradě v Desné, i tu po dokončení město převezme.

Liberecký kraj vlastní téměř 2077 kilometrů silnic nižších tříd, což je 86 procent komunikací na jeho území. Přestože do jejich oprav investoval jen v posledních osmi letech víc než 6,5 miliardy korun, stále je bezmála polovina komunikací ve špatném či havarijním stavu. V letošním roce plánuje kraj rekonstrukce 73 úseků silnic za 826 milionů korun, z toho 364 milionů dal z vlastního rozpočtu, zbytek získal ze státních či evropských fondů. "Abychom měli všechny silnice v dobrém stavu, potřebovali bychom do nich investovat čtyři miliardy korun," dodal Pieter.

Autoři | Foto Facebook/Marek Pieter

Štítky Chrastava, silnice, uzavírka, rekonstrukce, Liberecký kraj, oprava, Severočeská vodárenská společnost, Starostové pro Liberecký kraj, Marek Pieter, Michael Canov, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava příjezdové silnice do Chrastavy je u konce  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.