Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Liberec vybuduje infosystém pro varování řidičů před vlivy počasí

Liberec pořídí informační systém s meteohláskami, slibuje si od toho zvýšení bezpečnosti na silnicích. Motoristy bude varovat hlavně před rizikem náledí či smyku, ale také upozorňovat na nehody a uzavírky. Mezi městy v zemi bude zřejmě první, kdo ho bude mít. Liberec se inspiroval u Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které ho používá na dálnicích a silnicích první třídy.

"Obdobný systém zavádíme jako první město v republice pro městské komunikace," uvedl vedoucí odboru správy veřejného majetku v Liberci David Novotný. Varování z cedulí by mělo přimět řidiče k opatrnější jízdě. Počasí má podle statistik vliv na 14 procent všech nehod, které se ve stotisícovém městě stanou během roku.

"Informační tabule budou například na Kunratické, na Husově, na Sokolské, nahoře v Hanychově na Ještědské. Tedy tam, kde je dlouhodobě vytipováno, že se klimatické podmínky mění a kde jsou nehodové úseky," dodal Novotný. Tabule by podle něj měly řidiče informovat také o pracích na silnici, nehodách nebo uzavírkách.

Na projekt za 12,7 milionu korun získal Liberec evropskou dotaci, zaplatí 85 procent nákladů. Novotný předpokládá, že nejpozději v polovině příštího roku bude po městě 13 světelných informačních tabulí. Varovné informace se na nich budou objevovat na základě údajů z meteohlásek, které budou zaznamenávat teplotu, vlhkost vzduchu a srážky. Vybavené budou i kamerou.

Systém využijí v zimě i technické služby, které mají v Liberci na starost zimní údržbu. "Dispečeři uvidí, jaká je teplota vozovky, zda tam jsou srážky, zda je nutné poslat zásahové vozidlo. Teď mají v tomto směru u městských komunikací omezené možnosti," podotkl Novotný.

Liberec získal evropskou dotaci ještě na jeden projekt, a to na pořízení navigačního parkovacího systému. Stát bude víc než devět milionů korun a funkční by měl být od léta příštího roku. Motoristům by měl usnadnit hledání místa k parkování. "Současný stav je takový, že řidiči objedou i několik parkovišť, než naleznou volné místo k zaparkování, čímž samozřejmě ztrácejí čas a navíc zatěžují již tak frekventovanou dopravu v centru města. Informační a navigační systém jim umožní jet rovnou tam, kde je v danou chvíli volno," uvedl již dříve náměstek primátora Tomáš Kysela (býv. ANO).

Projekt počítá s instalací více než 1000 parkovacích čidel a 78 informačních panelů. Na tento systém se napojí i velká krytá parkoviště v obchodních domech v centru Liberce.

Autoři

Štítky Liberec, počasí, meteohláska, sníh, led, silnice, havárie, David Novotný, Ředitelství silnic a dálnic, projekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec vybuduje infosystém pro varování řidičů před vlivy počasí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.