Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na silnicích v Libereckém kraji zemřelo do konce září 18 lidí

Na silnicích v Libereckém kraji zemřelo do konce září 18 lidí, je to o čtyři více než za stejné období loňského roku. Přibylo i dopravních nehod. Policisté vyjížděli k 3193 haváriím, loni jich řešili o 177 méně. Víc bylo i lehce zraněných, ubylo naopak účastníků, kteří byli zraněni těžce. Nejvíce lidí zemřelo při nehodách na Českolipsku - sedm, po čtyřech mrtvých bylo na Jablonecku a Semilsku a tři na Liberecku.

Řidiči motorových vozidel zavinili 2473 nehod, druhou nejčastější příčinou havárie byl střet s lesní zvěří či domácími zvířaty, kterých bylo 473. Chodci zavinili 33 havárií. "Děti do 15 let zavinily 32 nehod, v 19 případech jako chodci a ve 13 jako cyklisté. Při těchto nehodách naštěstí nikdo nepřišel o život, jedna osoba utrpěla těžké zranění," uvedl koordinátor bezpečnosti silničního provozu v Libereckém kraji Jan Polák.

Alkohol hrál roli u 184 nehod, u dalších 19 drogy. Následkem těchto nehod zemřelo pět lidí, dalších sedm bylo zraněno těžce a 93 lehce. "V celé České republice zabily alkohol a návykové látky do konce září 22 lidí z celkových 377 obětí, což je 5,8 procenta. V Libereckém kraji to bylo pět mrtvých z 18, což je 27,8 procenta. Liberecký kraj se tak stal krajem s nejvyšším podílem obětí nehod s asistencí alkoholu. Druhá příčka patří s velkým odstupem Praze a Pardubickému kraji, kde alkohol usmrtil zhruba desetinu všech obětí nehod," uvedl Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

V celém Česku řešila policie do konce září 75 900 dopravních nehod, o 2987 více než v roce 2016. Zemřelo při nich 377 lidí, což je o 18 méně než loni. Ubylo i lehkých a těžkých zranění. Méně mrtvých bylo podle Budského mezi řidiči automobilů a chodci, přibylo ale obětí mezi cyklisty a motocyklisty. Nejvíc mrtvých hlásí Jihomoravský a Plzeňský kraj, shodně 45, o jednu oběť méně bylo ve středních Čechách.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Liberecký kraj, nehoda, smrt, statistika, havárie, okres Česká Lípa, okres Semily, okres Jablonec nad Nisou, silnice, alkohol, Česko, Roman Budský, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na silnicích v Libereckém kraji zemřelo do konce září 18 lidí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.