Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO: Silnice z Raspenavy se otevřela. Kvůli rozšíření padla historická alej

Osm měsíců se museli řidiči obejít bez silnice třetí třídy z Raspenavy do Krásného Lesa. Byla už totiž ve stavu, kdy nutně potřebovala rekonstrukci. Silnice je nyní rozšířená a v pohodě se vejdou i dva protijedoucí kamiony. Rozšíření silnice musela ustoupit historická kočárová alej, z ní zbylo v jednom místě osm stromů.

Jde o jeden úsek z pěti, který Liberecký kraj rekonstruuje v rámci projektu Od zámku Frýdlant k zámku Czocha a celkem vyšel na 24,3 milionu korun.

Hodně emocí vzbudil záměr vykácet historickou kočárovou alej, ze které v jednom místě rekonstruované silnice zbylo osm stromů. Na jaře zde ale bude vysázeno stromořadí. „V rámci stavebního povolení byla dána podmínka na obnovu silniční vegetace. V tomto případě bude vysázena nová jednostranná alej,“ řekl vedoucí odboru dopravy Libereckého kraje Jan Čáp.

Aktuálně se hledá dodavatel, na jaře by pak silnici mělo lemovat 124 nových stromů.

Kdo jel ještě po staré silnici, ten novou pravděpodobně nepozná. Je dostatečně široká i pro dva míjející se náklďáky. „V rámci stavby byla provedena kompletní rekonstrukce živičného krytu silnice, obnova a oprava nezpevněných krajnic, odstranění náletových porostů, kompletní odvodnění včetně všech propustků a obnovy vodorovného a svislého dopravního značení,“ řekla mluví krajského úřadu Markéta Žitná.

V projektu obnovy silnic na Frýdlantsku tak chybí dokončit ještě tři úseky. Silnice od Frýdlantu přes Kunratice a silnice z Nového Města na státní hranici mají být hotovy ještě letos. Silnice z Dolní Řasnice přes Srbskou na hranici až v příštím roce. „Tento úsek je nejnákladnější,“ dodal Čáp.

Autoři | Foto

Štítky silnice, Raspenava, rekonstrukce, Liberecký kraj, alej, strom, Krásný Les, Frýdlant

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Silnice z Raspenavy se otevřela. Kvůli rozšíření padla historická alej  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.