Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Silničáři bojují se špatně zaparkovanými automobily, brzdí zimní údržbu

Průběh zimy v Jablonci nad Nisou je zatím mírnější než před rokem. Od začátku zimy napadlo v podhorském městě 165 centimetrů sněhu, kalamitu ale zatím v Jablonci vyhlašovat nemuseli. Největší překážkou při zimní údržbě jsou jako obvykle špatně zaparkovaná auta.

"Prosíme řidiče, aby ve vlastním zájmu respektovali dopravní značení a umožnili průjezd úklidové technice," dodala mluvčí města jabloneckého magistrátu Markéta Hozová. Zimní údržba zatím stála radnici sedm milionů korun, což je třetina peněz, které na to jsou v rozpočtu města určeny. "Nejvíce sněhu před Vánocemi - 37 centimetrů - napadlo ve třetím adventním týdnu, i když Vánoce nakonec byly na blátě. Začátkem roku se teploty držely nad nulou, sněžení přišlo opět až ve třetím týdnu v lednu," dodala mluvčí.

Před rokem ve stejnou dobu zasáhlo Jablonec intenzivní sněžení a 17. ledna 2017 musel magistrát vyhlásit kalamitní stav, protože lidé ani technika nestíhali přívaly sněhu odklízet. Kalamita trvala pět dní, pak už ale do konce zimy ve městě žádný sníh nenapadl. Za celou minulou zimu ve městě napadlo 187 centimetrů sněhu, z toho 143 jen v lednu. Zimní údržba v zimě 2016/2017 stála městskou kasu 20,7 milionu korun, nejdražší byl právě leden, který z rozpočtu odčerpal 11,6 milionu korun.

Jablonec je podhorským městem, proto je tam zimní údržba náročná finančně i technicky. Sníh se často musí z ulic i odvážet. Rekordní byla zima 2009/2010, která stála městskou kasu 22 milionů korun. Letos se v Jablonci uklízí 163 kilometrů silnic a 59 kilometrů chodníků. "Je nutné, aby si ale lidé uvědomili, že žijeme v horském městě. Sníh neumíme odčarovat a je potřeba se povrchům vozovek a chodníků přizpůsobit. V zimě to klouže a při přesunech je lepší počítat s větší časovou rezervou," poznamenal náměstek primátora Miloš Vele (ODS).

Autoři | Foto město Jablonec nad Nisou

Štítky Jablonec nad Nisou, sníh, zimní údržba, Markéta Hozová, Miloš Vele, zima, Vánoce, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silničáři bojují se špatně zaparkovanými automobily, brzdí zimní údržbu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.