Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberecký kraj chce založit vlastní dopravní společnost

Liberecký kraj plánuje založit vlastního dopravce, který by obsluhoval autobusovou dopravu v kraji. Společnost by se podle informací televize RTM+ měla jmenovat Auto-Bus LK, s.r.o. Definitivně by mělo o záměru rozhodnout lednové zastupitelstvo.

„Autobusová doprava nás bude letos stát 320 milionů korun. Více jak 60 procent nákladů dopravců dotuje kraj. Pořád trváme na tom, abychom měli autobusovou dopravu pod stoprocentní kontrolou. Proto je naším cílem založení vnitřního dopravce,“ řekl na dnešní tiskové konferenci hejtman Martin Půta (Starostové).  

V červnu loňského roku rozhodovalo zastupitelstvo o záměr vstupu do společnosti ČSAD Liberec, ve které chtěl kraj získat 86 procent akcií. „Postup Libereckého kraje v této záležitosti byl ze strany dopravce BusLine napaden u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který tento případ řeší již od srpna loňského roku. Úřad dospěl v prvním rozhodnutí k závěru, že nic nenasvědčuje tomu, že by postup kraje v šetřeném případě směřoval k obcházení zákona,“ shrnula mluvčí kraje Markéta Dědková.

Začátkem roku ale bylo kraji doručeno zatím poslední rozhodnutí předsedy úřadu o rozkladu, kterým bylo původní rozhodnutí zrušeno, a věc byla vrácena k novému projednání. „Nové rozhodnutí nelze očekávat dříve než v řádu několika měsíců a nemusí být pro Liberecký kraj příznivé,“ dodal náměstek hejtmana Marek Pieter (Starostové).

Další variantou byla proto úvaha o založení zcela nové společnosti, kterou nyní potvrdila také krajská rada. „Liberecký kraj preferuje model města Jablonec nad Nisou, tedy se 100 procenty vlastněnou obchodní společnost, před modelem města Česká Lípa, kde město plánuje vlastnit jen 20 procent společnosti a 80 procent bude ve vlastnictví společnosti ze skupiny BusLine,“ uzavřela mluvčí kraje.

A jak je to s autobusovou dopravou v Libereckém kraji? Dopravci najezdí skoro 13,7 milionu kilometrů. Zajištění veřejné dopravy loni stálo Liberecký kraj přes 673 milionů korun, téměř o devět procent víc než o rok dříve. Hlavním důvodem bylo zvýšení mezd řidičů autobusů od ledna 2017, na němž se dohodla vláda s odbory.

Foto Jaroslav Appeltauer

Štítky Liberecký kraj, autobus, doprava, Martin Půta, Marek Pieter, ČSAD Liberec, BusLine, Auto-Bus, autobusová doprava, Starostové a nezávislí, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj chce založit vlastní dopravní společnost  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.