Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dvacet korun na hodinu. Parkování v centru Nového Boru už nebude zdarma

Parkování v Novém Boru už nebude bezplatné. Úpravu si vyžádalo snížení kapacity parkovišť v souvislosti s rekonstrukcí náměstí Míru. Na hlavním novoborském náměstí bude proto od 1. července možné zadarmo stát jen půl hodiny, pak už bude muset řidič zaplatit 20 korun za hodinu.

Do rekonstrukce náměstí dalo město 24,6 milionu korun, nevzhledné parkoviště se proměnilo v důstojné náměstí se stromy, lavičkami a centrálním uměleckým prvkem. Počet míst pro auta se ale snížil na polovinu.

„Náměstí už není velké záchytné parkoviště jako před rekonstrukcí. Zpoplatnění přispěje k flexibilnějšímu využití parkovacích ploch tak, aby si občané města i jeho návštěvníci mohli vyřídit své záležitosti na úřadech a u lékařů, nakoupit si," řekl starosta Jaromír Dvořák (Starostové pro Liberecký kraj).

Řidiči budou platit za parkování na náměstí a v úseku mezi městským úřadem a restaurací La Plaza. „Na náměstí jsme instalovali tři parkovací automaty - před základní školou, u autobusové zastávky a u restaurace La Plaza. Platit v nich bude možné hotově nebo bankovní kartou," uvedla vedoucí městské správy majetku Jitka Capouchová.

Za parkování se bude platit ve všední dny od 8 do 17 hodin a v sobotu od 8 do 12 hodin. Na náměstí je pět stání určených pouze pro nástup a výstup, další dvě taková stání jsou v Kalinově ulici u školní jídelny. Jsou označená dopravní značkou K+R (z anglického Kiss and Ride, česky Polib a jeď), mají zajistit plynulost dopravy, když rodiče přivážejí či odvážejí své děti.

„Apelujeme na všechny řidiče, aby značku respektovali. A aby neparkovali na vodicích lištách pro zrakově postižené. Tyto perforované dlaždice vedou od autobusové zastávky k základní škole a ke kostelu," dodala Capouchová.

V Krátké ulici vedle městského úřadu se bude od července parkovat s parkovacími hodinami. Jde o stání, která nejčastěji využívají lidé pro návštěvy lékařských ordinací, bude tam proto možné parkovat dvě hodiny.

Podobně se už tři roky parkuje v Liberecké a v ulici T. G. Masaryka. Tam je ale možné s hodinami parkovat jen 60 minut v pracovní dny od 8 do 17 hodin. Všude jinde ve městě je parkování bez omezení.

Autoři | Foto Město Nový Bor

Štítky Nový Bor, parkování, centrum, rekonstrukce, Jaromír Dvořák, Starostové pro Liberecký kraj, Tomáš Garrigue Masaryk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvacet korun na hodinu. Parkování v centru Nového Boru už nebude zdarma  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.